Siniša Mali: Povišice plata i penzija neće ugroziti budžet

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će uskoro biti pripremljena tačna računica oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru i dodao da će penzije najverovatnije biti povećane u novembru.

„Ukinućemo Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija“, rekao je Mali u intervjuu za Večernje novosti.

Podsetio je da delegacija MMF-a dolazi u drugoj polovini septembra i da će nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, izneti konkretne podatke.

Mali je ocenio da je Srbija na dobrom putu oporavka i rasta privrede i da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP od 4,5 odsto, što je, kako je dodao, najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjoj deceniji.

„Suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara“, rekao je Mali.

Mali je ocenio da zahvaljujući rezultatima ima prostora i za ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija i za povećanje najnižih penzija.

Na pitanje da li će zbog planiranih povišica biti rebalansa budžeta, Mali je rekao da se u ovom trenutku ne razmišlja o rebalansu, s obzirom na to da u ovom trenutku povećanje i penzija i plata može da se realizuje iz postojećeg budžeta.

Naveo je da će jedna od tema razgovora sa MMF biti i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

„Iako traje zabrana zapošljavanja, vladina Komisija za davanje saglasnosti vodi računa o prioritetima. Ljudi se zapošljavaju tamo gde je došlo do prirodne selekcije, odnosno odlazaka u penziju, a gde su neophodni novozaposleni kadrovi, poput vaspitačica i medicinskih radnika. Stimulativne mere koje primenjujemo vezane su i za to da privatni sektor, koji treba da bude nosilac rasta i razvoja ekonomije, dodatno ojača, čime se otvaraju nova radna mesta“, rekao je Mali.

Ministar finansija najavio je i smanjenje roka za povraćaj PDV, umanjenje fiskalnog opterećenja zarada, kao i donošenje posebnog paketa poreskih podsticaja za inovativne aktivnosti.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 3

 1. Dr Miggyy

  Ministar Mali, premijer(ka) i predsednik povećaše milion puta penzije, a realno ostade samo nemilosrdno otimanje iste. Ekonomija jaka, BDP neverovatno raste, suvicit državne kase no ikada veći, a penzija stiže okrnjena, hvaljena i oplakana, ko s kog ugla gleda. Srbija je ko žvakaća guma. To isto se oseća svuda, ako se penzija rasteže samo prvog dana isplate kao žvakaće, malo-malo pa pukne, a izgleda pukne i ekonomija. Ne pukne ekonomija, već penzioneri. Što se tiče rebalansa budžeta zbog penzija, kako tvrdi Mali, neće biti. Da, neće biti, penzije su do kraja godine otete i fiksirane, a ekonomski rezultati su neverovatno povoljni. Kako stvari stoje, penzioneri još dugo će rastezati svoje okrnjene penzije, a političari nikako da preskoče bar jedan dan ubeđivanja o povećanju iste. Oni više utroše svoje vreme nego što će povećati penzije. Lažu te draga (penzioneru) lažu bez prestanka, tvoje je da im veruješ? Naša ekonomija, kako kažu Vučićevi autori, dostiže vrh vrhova Evrope, a penzija se otima, štiti basnoslovni budžet, ne znaju šta će sa suficitom, a zagovaraju ukidanje zakona otimanja penzije na svaki sat dnevno. Penzioneri umiru od gladi, ubijaju se i samoubijaju, prodaju organe da bi platili struju ili vrše samoubistva zbog dugovanja EPS-u, a ne mogu da ishrane decu. To što nije ukinut Vučićev zakon o otimanju penzije, samo što nisu rekli, krivi su opozicije i anti narodni elementi. SNS uopšte nije?

 2. Baki 55

  Jedno pitanje: zašto se penzije isplaćuju iz budžeta? Hvala.

 3. Baki 55

  Zašto ukidanje smanjenja zoveš povećanjem? Tebi bi trebalo smanjiti platu na 10000 dinara pa povećati za još 10000. To bi bilo povećanje 100%? Imao bi šansu da osetiš blagodeti života običnog čoveka iz Srbije.
  Al’ džabe, običan čovek nema prijatelje iz inostranstva da mu pomažu desetinama hiljada evra.