Skupština poslanicima „obezbeđuje“ 50 pomoćnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na svakih pet poslanika u Skupštini Srbije biće raspoređen po jedan pomoćnik koji je zadužen za administrativne poslove u poslaničkom klubu.

Prema novoj sistematizaciji, u koju su Novosti imale uvid, planirano je da ih u zakonodavnom domu tokom ove godine bude 50. Po poslaničkim klubovima trenutno ih je raspoređeno 38, dok ih je u kabinetu predsednice Maje Gojković još šest.

U pitanju su zaposleni koji se angažuju na određeno vreme i njihov „staž“ prestaje kada se završi poslanički mandat.

Konsultanti su raspoređeni po poslaničkim grupama tako da najveći broj pomoćnika ima najbrojniji klub. To su, u ovom sazivu, naprednjaci kojih ima 104, pa je njima i predsednici parlamenta dodeljena skoro polovina ukupnog broja konsultanata. Timovi poslanika koji broje petoro članova imaju pravo na dva pomoćnika.

Njihov posao je prijem pošte i razvrstavanje dokumenata što radi referent, do pisanja akata koje poslanici predlažu parlamentu što je zadatak višeg savetnika.

U objašnjenju nove sistematizacije, zamenik generalnog sekretara Srđan Smiljanić istakao je da „parlament ima potrebu da u svakom sazivu angažuje konsultante za obavljanje stručnih i administrativnih poslova“.

On je takođe predložio da maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u svim sektorima parlamenta bude 490 što je Administrativni odbor i prihvatio.

U parlamentima širom sveta poslanici imaju pomoćnike, ali njih uglavnom ne biraju skupštine nego sami parlamentarci. Svaki od „tribuna“ ima svoj budžet i onda on odlučuje koga će i za koje poslove angažovati.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay