Slovaci peticijom protiv srpskih radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Opština Voderadi na zapadu Slovačke u strahu da će se doseliti preko 400 radnika iz Srbije neophodnih okolnim velikim fabrikama, predala je Trnavskom regionu peticiju sa 1.062 potpisa od ukupno oko 1.500 stanovnika, sa zahtevom da spreči da se nekadašnji internat adaptira u smeštaj za strane radnike.

Žitelji Voderada prvo su proletos demonstrirali pod parolom “Ne želimo ovde radnike iz Srbije”, a sada su u kratkom roku prikupili potpise gotovo svih punoletnih žitelja sela kada je Trnavski region u kome je nekoliko velikih fabrika nadnacionalnih kompanija, zapuštenu zgradu starog internata iznajmio za 133.000 evra na 20 godina privatniku da je adaptira u smeštaj za gastarbajtere.

“Mentalitet ljudi iz Srbije ili Rumunije je drugačiji, a pre nego što uopšte dobiju šansu da se prilagode ovdašnjim uslovima najverovatnije će otići”, kazao je slovačkim medijima predsednik opštine Pavol Augustin.

Po rečima Augustina bilo koji radnici da budu smešteni u Voderadama biće problema i zbog toga što selo nema infrastrukturu koja bi svladala napor dodatnih 400 stanovnika.

“Znamo kako se stranci ponašaju na radnom mestu, kako imaju eksplozivnu narav, kako rešavaju konflikte. Šta će raditi u slobodno vreme bez kontrole? Kod nas su i šestogodišnjaci navikli da idu kući sami iz obdaništa, mame će sa plašiti za njih”, kazala je inicijatorka peticije, zamenica direktorke lokalnog obdaništa Adrijana Polakovičova.

Bespredmetan strah?

Selo nije umirilo ni to što je preduzeće Centar iznajmljivanja koje adaptira internat obećalo da će za radnike otvoriti radnju, teretanu, restoran, tako da uopšte ne moraju ni da izlaze u selo.

“Još nismo ni počeli, a lokalni stanovnici već predviđaju najgori scenario. Smeštamo radnike već osam godina i mogu da kažem da sam ista iskustva imao sa Rumunima ili Srbima kao sa Slovacima. Za sada se ni ne zna odakle će biti ti radnici”, kazao je Martin Migra iz Centra za iznajmljivanje.

Regionalne vlasti označile su za bespredmetan strah žitelja Voderada kako će se odvijati suživot sa srpskim ili drugim gastarbajterima, piše slovački list DenjikN a na peticiju će odgovoriti u zakonskom roku.

U Češkoj čija preduzeća ne mogu da nađu na domaćem tržištu radne snage oko 140.000 radnika i u Slovačkoj koja traži u inostranstvu oko 14.000 radnika posebno manje opštine u regionima sa koncentracijom velikih fabrika koje zapošljavaju strance masovno protestuju i potpisuju peticije da se zaustavi uvoz radne snage iz Ukrajine i sa Balkana.

“Učinićemo sve da se ti planovi spreče. Ako bude potrebno, povećaćemo lokalni porez za smeštaj na dva i više evra. Biznis je zaslepio humanost, a građanin je ignorisan ostao iza vrata”, rekao je predsednik opštine Voderadi Augustin.

U Slovačkoj je zaposleno, prema rečima slovačkog ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera, oko 5.800 radnika iz Srbije a od toga su najveću većinu dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay