Slovenija ZABRANJUJE saobraćajne kamere

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Policija u Sloveniji ubuduće neće smeti da snima registarske tablice vozača koji učine prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države.

Naime, ustavne sudije su procenile da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu ličnih podataka.

Sud je poništio deo Zakona o policijskim ovlašćenjima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica, prenosi Glas Istre.

Sve je pokrenuo javni pravobranilac koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namera policije da kažnjava vozače nakon što prekršiocima snime registarske tablice.

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu da snimaju lica i da će kamere biti korišćene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mesta uz puteve. U međuvremenu je slovenačka policija već nabavila opremu i sada je pitanje šta će biti s njom.

Takvu opremu nabavlja i hrvatska policija, a trebalo bi da bude postavljena na 150 lokacija.

Nove kamere, a u ovoj i sledećoj godini MUP će ih nabaviti 75, trebalo bi da budu postavljene na mestima gde vozači najčešće prekoračuju brzinu.

Reč je o najsavremenijoj opremi koja omogućava i snimanje svega što se događa istovremeno na dve saobraćajne trake, a podaci dolaze bežično do centralnog servera. Tamo policija može tačno da vidi vozilo i registarsku tablicu i nakon toga traži od vlasnika podatke o vozaču.

Hoće li i u Hrvatskoj uslediti reakcija kao u Sloveniji tek treba da se vidi, a policija je najavom uvođenja nove tehnike poručila da će snimci s kamera biti korisni i za druge policijske poslove.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Komentari 1