Slučaj Arežina: RTV jači od Apelacionog suda?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Medija centar Beograd

Krajem decembra, Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom se Slobodan Arežina vraća na radno mesto programskog direktora Radio-televizije Vojvodine. Tako je – na papiru. U praksi, nije mu dozvoljeno da obavlja svoj posao, bar ne samostalno. O tome govori za BizLife.

–         Početkom godine preuzeo sam rešenje o tome da sam nezakonito smenjen i da treba da budem vraćen na posao. Međutim, istovremeno se ne prihvata da koleginica koja me je nasledila bude sklonjena s tog mesta (Sonja Kokotović – prim. aut). Tako sam onemogućen da preuzmem posao. Podneo sam dva zahteva generalnom direktoru RTV-a (Miodrag Koprivica – prim. aut) u kojima tražim da da nalog pravnoj službi da organizuje primopredaju dužnosti; na način na koji sam ja, iako je moja smena bila nezakonita, to učinio u proleće 2016. Dobio sam rešenje – na koje nemam pravo žalbe – a u kojem piše da će od sada biti dva programska direktora, iako po Statutu Kuće to nije moguće.

Koliki je sada Vaš manevarski prostor?

–         Nemam drugi način sem da pravdu ponovo potražim na sudu.

Jeste li razgovarali s generalnim direktorom?

–         Jesam. Ostaje pri tome da budu dva programska direktora. Ipak, nadam se da će se svi zajedno dozvati pamet, jer se ovako samo nanosi šteta RTV-u.

Mislite li da bi ovakav razvoj događaja bio da odmah nakon što je Apelacioni sud potvrdio presudu Osnovnog suda  niste najavili svoje prve poteze po povratku na posao?

–         Čim sam preuzeo rešenje o vraćanju na posao, uputio sam dopis Upravnom odboru u kojem sam upozorio na pad poverenja gledalaca u RTV, tražeći da se na posao vrate smenjeni urednici i programski sadržaji koji su uklonjeni. Odgovor nisam dobio. Nezvanično čujem da je stav UO da kao programski direktor nisam ovlašćen da im se obraćam.

Očekujete li da će biti kažnjeni oni koji su Vas smenili?

–         Nemam kapacitet da to utvrđujem. Trenutno se borim da se stvari dovedu u zakonske okvire. Presuda Apelacionog suda je pokazala da sam nezakonito smenjen.  Veliki je znak to što je neko, svojom borbom pred sudom, vraćen na rukovodeće mesto.

Ta sudska presuda je podstrek onima koji se bore za medijske slobode. Koliko je ima danas u medijima?

–         Moja radna knjižica je kao pasoš. Nije mi ovo bio prvi put da gubim posao, gubio sam ga skoro na tri godine. Međutim, ova situacija je pokazatelj da je na snazi jedna bahatost prema zakonu. Nekada su se bar tražila pokrića za takve odluke. A odnos vlasti i medija je uvek nalik situaciji vola u kupusu; vlast ne razmišlja gde su joj granice. Ipak, moj slučaj je dokaz da se može boriti za slobodu medija.

Koliko se promenio program RTV-a za skoro dve godine otkako ste smenjeni?

–         Nije u redu da o tome govorim jer radim u toj kući, ali je jasno da je uticaj RTV-a, nažalost, opao. Ako ništa drugo, matematički gledano, reč je o višestrukom padu uticaja vojvođanskog javnog servisa.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Medija centar Beograd

Piše: Nataša Mijušković