Slučaj Savamala zagubljen u raljama tužilaštva i zaštitnika građana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Zaštitnik građana Zoran Pašalič izjavio je da po zakonu nema mogućnosti da ponovo aktivira arhiviran predmet koji se odnosi na rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, jer je istekao rok za pritužbe građana u vezi sa slučajem.

Pašalić se u odgovoru za Insajder pozvao na odredbu Zakona o Zaštitniku građana koja propisuje da se pritužba može podneti najkasnije u roku od jedne godine od izvršene povrede prava građana.

Dodao je da smatra da takva odredba nije dovoljno precizna i da bi je trebalo ispraviti prilikom izmene Zakona o zaštitniku građana.

Upitan zašto se taj slučaj nije našao u njegovom godišnjem izveštaju, budući da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije postupilo po preporukama njegovog prethodnika Saše Jankovića, Pašalić je kazao da se to nije dogodilo jer je predmet arhiviran.

Predmet Hercegovačka trenutno je u Prvom osnovnom tužilaštvu, koje već duži period sprovodi predistražni postupak.

Za dvadesetak dana biće tačno dve godine od kada je grupa ljudi bagerima usred noći, bez rešenja o rušenju, porušila objekte u privatnom vlasništvu odmah pored gradilišta Beograda na vodi.

Tom prilikom pojedinim svedocima je onemogućeno da se slobodno kreću i oduzimani su im mobilni telefoni, a policija je odbila da se odazove na pozive građana.

Izvor: Insajder/Beta

Foto: YouTube screenshot