Smenjeni lider Katalonije se predao belgijskoj policiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: convergencia.cat

Smenjeni predsednik Katalonije Karles Pućdemon i četvoro bivših ministara tog španskog regiona predali su se policiji u Briselu, posle čega je počeo proces njihove moguće ekstradicije Španiji, saopštilo je belgijsko tužilaštvo.

Portparol briselskog tužilaštva Žil Dežemep rekao je da se njih petoro predalo belgijskoj policiji u pratnji advokata, prenosi BBC.

Dežemep je naveo da oni nisu uhapšeni i da će ih posle podne saslušati istražni sudija. On će potom “imati 24 časa da odluči da li da odbije da izvrši evropski nalog za hapšenje, ili da im odredi pritvor, ili da ih oslobodi uslovno ili uz kauciju”, rekao je Dežemep.

Pućdemon i četvoro bivših ministara otišlo je u Belgiju ove nedelje pošto su ih španske vlasti smenile i preuzele direktnu upravu nad Katalonijom, primenjujući specijalna ovlašćenja u cilju sprečavanja nezakonite secesije Katalonije.

Njih Španija tereti za pobunu i za podsticanje na pobunu, zbog protivustavnog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Ako istražni sudija odluči da ih uhapsi, oni će biti odvedeni u zatvor, a proces ekstradicije nastavljen, rekao je Dežemep i dodao da bi ceo proces od hapšenja do isporučenja mogao da traje duže od 60 dana, prenosi AP.

To odlaganje omogućilo bi Pućdemonu da učestvuje na vanrednim izborima za parlament Katalonije, koje je Vlada Španije raspisala za 21. decembar.

Pućdemonova Demokratska partija Katalonije saopštila je da želi da njen lider ponovo bude kandidat na izborima, dok je portparol španske Vlade Injigo Mendes de Vigo rekao da na izborima može da učestvuje svako ko nije krivično osuđen.

Izvor: Beta

Foto: convergencia.cat