Španska Vlada aktivirala član 155, protesti u Kataloniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Emilio Morenatti

Vlada u Madridu aktivirala je član 155 Ustava i predložila niz mera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumevaju razrešenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi od koraka ka ukidanju autonomije.

Aktiviranje člana 155 Ustava mora da odobri Senat, gornji dom španskog parlamenta, pre nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mera tiče se razrešenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smenu predsednika katalonske vlade Karlesa Puđdamona, potpredsednika i svih ministara. Njihova mesta će zameniti “organima i administracijom koju izabere ili obrazuje sa tom namerom”.

Premijer Marijano Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prevremene regionalne izbore u Kataloniji.

Lideri Katalonije pridružili su se stotinama hiljada demonstranata koji su na ulice Barselone izašli da bi iskazali masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona, pošto je španski premijer Marijano Rahoj zatražio od Senata ovlašćenja za raspuštanje katalonske vlade.

Izvor: RTS, Agencije

Foto: Beta/AP_Emilio Morenatti