SPC menja ime, a ni patrijarh više nije patrijarh

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) predviđa da zvanični naziv SPC ubuduće bude „Srpska pravoslavna crkva – Pećka partijaršija“, prenele su „Večernje novosti“.

Prema pisanju tog beogradskog dnevnika, novine su i da će procedura izbora patrijarha biti pojednostavljena i da će se crkveni poglavar birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

„Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja“, navele su „Novosti“ koje su imale uvid u tekst i dodale da novi ustav predviđa kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija.

Finalnu verziju dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najverovatnije na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sabora, koji će biti održan sredinom maja, pišu „Novosti“.

Izvor: Večernje novosti, Beta

Foto: BIZLife

Komentari 1

  1. Dddd

    Objasnite mi samo kako ste zakljucili i napisali da „‘patrijarh vise nije patrijarh““ kad i trenutna zvanicna titula srpskog patrijarha glasi arhiepiskop pecki, mitropolit beogradsko karlovacki i patrijarh srpski!