SPOMENIK Sibinjanin Janku pokrenuo LAVINU komentara (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Legendarna ličnost iz 15. veka Janjoš Hunjadi, nama poznatiji kao Sibinjanin Janko, dobio je spomenik u Beogradu.

Spomenik je otkriven u Zemunu, u prisustvu predsednika Srbije i Mađarske, Aleksandra Vučića i Janoša Adera, a povodom 562. godišnjice odbrane Beograda.

Sibinjanin Janko bio je mađarski plemić i vojskovođa koga slave mnogi narodi. Najpoznatiji je po odbrani Beograda 1456. godine od trupa sultana Mehmeda Drugog.

“Ovog mađarskog velikaša, vlaškog porekla, rođenog u Rumuniji, uzdignutog u Srbiji, svi doživljavaju kao svog, svi imaju svoj dug prema verovatno najvećem srednjevekovnom ratniku sa ovih prostora”, rekao je Vučić.

Mađarski predsednik je rekao da je Hunjadi, nakon što je u mladosti bio paž na dvoru srpskog despota Stefana Lazarevića, vodio mnogo pohoda protiv Turaka na teritoriji Srbije i “da mu je najveća želja bila da protera Turke iz Evrope i oslobodi Srbiju i balkanski prostor”.

Njegov sin, Matija Korvin, jedan je od najpoznatijih mađarskih kraljeva.

Međutim, sam spomenik je izgledom izazvao različite reakcije na društvenim mrežama.

Naime, istoričar Dejan Ristić na svom FB profilu ocenjuje da spomenik nema mnogo sličnosti sa onim u Mađarskoj.

Mišljenja je da je taj spomenik u Mađarskoj zaista uspelo rešenje za razliku od ovog beogradskog, te poziva i istoričare umetnosti da se tim povodom izjasne.

Na profilu je postavio fotografije oba spomenika, a u brojnim komentarima ima raznih poređenja.


Dok neki navode da po izgledu spomenik Janoša Hunjadija u Beogradu podseća na Asteriksa, neki navode da liči na reditelja Ljubišu Ristića, dok ima i onih kojima liči na još jednog crtanog junaka – ser Žileta.

Izvor: BIZLife, Agencije

Foto: screenshot

Komentari 3

 1. Ivica

  Zaista, u poslednje vreme našim umetnicima ne nedostaje umetničke slobode. Sve je više radova koji izgledaju kao da su karikature. Shvatam da umetnici imaju svoje viđenje realnosti, ali bi spomenici na javnim mestima ipak morali da budu prihvatljiviji širokim narodnim masama. Eto kako je prikazan naš pokojni patrijarh Pavle, u pozi koja narod sa razlogom asocira na nešto što nije u skladu sa narodnim viđenjem Njegove svetosti.

 2. Milijana

  Liči na Don Kihota.

  • Alek

   Miljana, vaš komentar je pun pogodak!