Sračunato je koliko smo uštedeli na penzionerima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukupna ušteda ostvarena umanjenjem penzija za tri godine iznosi 75 milijardi dinara, procenjuju u Ministarstvu finansija Srbije. Ušteda je ostvarena od novembra 2014, kada je uvedena ta krizna mera, pa do kraja 2017. godine, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Prosečna mesečna ušteda u tom periodu iznosi dve milijarde dinara. Neto iznos isplaćen za penzije nakon umanjenja u 2015. godini je 490,2 milijardi dinara, a u 2016. godini 492,2 milijarde. U periodu januar-oktobar 2017. godine isplaćene su neto penzije u iznosu od 413,1 milijardi dinara, podaci su Ministarstva finansija.

Pitanje o uštedi ostvarenoj umanjenjem penzija je jedno od najčešće traženih informacija od javnog značaja od Ministarstva finansija. Ministar finansija Siniša Mali rekao je 13. juna, nakon dogovora o novom aranžmanu Srbije s MMF–om, poznatijem kao „čuvarkuća“, da će Zakon o privremenom umanjenju penzija biti potpuno, a ne fazno, ukinut do kraja godine.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

Komentari 3

  1. Baki 55

    Reklo bi se da predsednik i vlada ne razmišljaju o povraćaju penzionerima otetog novca. Inače ne bi govorili kao o uštedi već pozajmici.

  2. Georg

    Šta ušteda. To je pljačka penzionera koja još traje !!!

  3. Miroljub - Mića

    Penzije su O T E T E i sve drugo je licemerno i podlo ! Za kradju i otimačinu se odgovara …