Mobilni u vožnji UBIJA: “Bio je problem telefoniranje, sada još veći gledanje i lajkovanje”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija bi uskoro mogla da dobije Nacionalni dan bez mobilnih telefona u saobraćaju, kao pokušaj da se i na taj način apeluje na učesnike u saobraćaju da vode računa o bezbednosti i odgovorno se ponašaju bilo da su vozači, motociklisti, biciklisti ili pešaci.

U razgovoru za BIZLife portal, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kazao je da je inicijativa pokrenuta pre desetak dana i da je predložen 29. septembar kao dan bez mobilnih telefona u saobraćaju.

Navodeći da je statistika zaista katastrofalna jer prosečno u poslednjih pet godina na srpskim putevima imamo 575 poginulih i 20.000 povređenih godišnje, Okanović kaže da je važno i na ovaj način apelovati na učesnike u saobraćaju.

Kaže da statistika pokazuje da je skretanje pažnje vozača jedan od četiri najveća problema u sferi bezbednosti saobraćaja, a svakako da je u današnje vreme okupacija mobilnim telefonom tokom vožnje najčešće skretanje pažnje.

“Mladi su sve veći problem i dok je ranije problem bilo razgovaranje telefonom tokom vožnje sada je još veći problem gledanje u telefon i kuckanje. Takav vozač ima osam puta veću šansu da izazove saobraćajni incident”, objašnjava Okanović.

Sve to, kako ističe, govori da je reč o narastajućem problem.

 

Gde je u svemu tome saobraćajna policija?

Na pitanje da li je naša saobraćajna policija opremljena za kontrolu te vrste prekršaja i da li na terenu zaista kontroliše da li vozači koriste mobilne telefone tokom vožnje, Okanović kaže da će biti interesantno kako će se to sankcionisati kada u Beogradu počne da funkcioniše Smart city.

“Uz pomoć 1.000 kamera koje će snimati sve po gradu biće moguće ustanoviti prekršaje koji se tiču neadekvatne upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje i nevezivanja pojaseva, biće interesantno kako će to funkcionisati kada počne da radi”, kaže sagovornik.


Za uspeh kampanje i uvođenje Nacionalnog dana bez mobilnih telefona presudnu ulogu će imati, kako navodi, operateri mobilne telefonije.

“Najbolja kampanja za povećanje bezbednosti u saobraćaju bila je 2013. i tada je iza nje stajao Telekom Srbija”, kaže Okanović i poziva operatere da prepoznaju svoju ulogu i pridruže se ovoj akciji.

 

Hrvatska takođe uvodi – 91% vozi i koristi mobilni

Inače, u Hrvatskoj je u toku slična inicijativa da se Nacionalnim danom bez mobilnih telefona proglasi 21. oktobar. Tamo je inicijativa podignuta na nivo parlamenta, pa ju je zvanično predložio saborski Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost a na predlog Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

U obrazloženju inicijative u Hrvatskoj se navodi da čak 91 odsto vozača koristi mobilni telefon dok vozi, a to čini i polovina pešaka kad prelazi ulicu, što su podaci iz istraživanja navika i ponašanja učesnika u saobraćaju koje je sprovedeno u 2017., a koje je pokazalo i da trećina biciklista telefonira u vožnji.

Posebno, navode, zabrinjava podatak da oko 40 odsto građana ne bi menjalo svoju naviku, nezavisno od vrste kazne, jer nisu dovoljno svesni opasnosti koje donosi korišćenje mobilnih u saobraćaju.

Odgovaranje na SMS poruku, na primer, oduzima vozaču pažnju na najmanje pet sekundi, što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat pređe 70 metara bez kontrole vozača.

Smanjena pažnja vozača koji telefonira i vozi jednaka je smanjenoj pažnji vozača koji u krvi ima promil alkohola, dakle verovatnost da će takav vozač doživeti nesreću raste devet puta, navodi se u obrazloženju za usvajanje inicijative u Hrvatskoj.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay