Srbija dobija Zakon o klimatskim promenama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija će naredne godine dobiti Zakon o klimatskim promenama, najavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, prenosi Radio-televizija Srbije.

Trivan smatra da je to jedan od najvažnijih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera koje se moraju primeniti počev od ponašanja građana, institucija, privrede i svih koji zagađuju.

“Klimatske promene su proces koji beleži našu civilizaciju i nas same kao dobrim delom uzročnike toga. Izrađuje se Strategija borbe protiv klimatskih promena. Beograd je to već uradio pre par godina i potpuno znamo šta treba da uradimo”, rekao je ministar.

O je dodao da je svest o značaju očuvanja prirode danas na višem nivou nego pre 10 godina, mada još nije zadovoljavajuća, ali da se u vrtićima i školama priča o životnoj sredini.

Trivan kaže da je u planu pošumljavanje Srbije, da to što pošumljavanje nije rađeno do sada nije nedostatak novca već je reč o nerazumevanju.

“Pošumnjavanje je najednostavniji način da rešite mnoge stvari od sprečavanja bujica, poplava, proizvodnje kiseonika, skladištenje ugljen dioksida”, pojasnio je ministar.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay