Srbija i dalje na „crnoj listi“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je na listu rizičnih zemalja stavljena u februaru 2018. godine, a u međuvremenu su sa nje skinuti Irak i Vanuatu, dok je naša zemlja ostala u društvu Bocvane, Etiopije, Gane, Sirije, Pakistana…

Od tada do danas su urađene četiri revizije, odnosno analize ostvarenog napretka, piše Insajder.

U poslednjem izveštaju, FATF navodi da je Srbija preuzela političku obavezu na visokom nivou da radi na jačanju efikasnosti „njegovog režima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i da se pozabavi svim tehničkim nedostacima“.

Ovo telo dalje konstatuje da je Srbija završila svoj akcioni plan, da je sprovođenje reformi počelo, ali da je neophodno pružiti dokaze da se one primenjuju i da postoji politička posvećenost za njihovo sprovođenje.

Kao primeri gde je Srbija napredovala navodi se između ostalog zakonsko regulisanje praćenja i kontrole advokata, notara, uspostavljanje efikasnog mehanizma za pravovremeni pristup informacijama o stvarnom vlasništvu pravnih lica, osiguravanje adekvatne i efikasne istrage i krivičnog gonjenja…

Tokom protekle nedelje oglasio se i Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca Manival. Oni su saopštili da je Srbija postigla napredak i da više nema područja u kojima bi bila ocenjena kao „neusklađena“. To međutim, nije bilo dovoljno da FATF donese odluku da Srbiju skine sa „crne liste“.

Međudržavno telo za borbu protiv pranja novca u februaru 2018. svrstalo je Srbiju na listu zemalja koje ne primenjuju međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca, rame uz rame sa Irakom, Sirijom, Etiopijom.

Iako su se državni zvaničnici pravdali da je Srbija uradila sve što je potrebno i da se neopravdano našla na toj listi, status rizične zemlje Srbija je zadržala do danas.

Preporuke Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma direktno su vezane i za dva glavna pregovaračka poglavlja za ulazak Srbije u EU. Srbija se između ostalog, obavezala da će svoje zakonodavstvo uskladiti sa 40 preporuka FATF. Bez toga, nema ulaska u Evropsku uniju, piše INSAJDER.

Izvor: Insajder

Foto: Pixabay