Srbija i region zakazali u borbi protiv korupcije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Većina zemalja sveta nije načinila nikakav napredak u iskorenjivanju korupcije ili je taj napredak mali, pokazuje ovogodišnji Indeks percepcije korupcije koji je objavila organizacija Transparensi internacional (Transparency International).

Srbija je ove godine pala za pet mesta i sa indeksom 41, na skali od nula do 100, sada je na 77. mestu među 180 zemalja i teritorija. Nula na skali označava visok stepen korupcije, a 100 odsustvo korupcije.

Najbolji rezultat imaju Novi Zeland (89) i Danska (88), slede Finska, Norveška i Švajcarska sa 85 indeksnih poena, dok su na dnu Avganistan (15), Sirija (14), Južni Sudan (12) i Somalija (9).

Zapadna Evropa je s prosečnim indeksom 66 region s najboljim rezultatom, dok je Istočna Evropa među regionima s najvišim nivoom percipirane korupcije, s prosečnim indeksom 34. Isti prosečni indeks (34) ima i Centralna Azija, a najlošiji region je podsaharska Afrika (32).

Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je najbolje plasirana, sa indeksom 62, a ispred Srbije su još i Hrvatska sa indeksom 49 i Crna Gora sa 46, dok su iza Bosna i Hercegovina sa indeksom 38 i Makedonija sa 35.

Od zemalja iz regiona bolji rezultat od Srbije imaju Grčka i Rumunija, s indeksom 48, kao i Mađarska (45) i Bugarska (43), dok su od Srbije lošije rangirani (tzv) Kosovo (39) i Albanija (38).

Zemlje koje imaju isti broj indeksnih poena kao Srbija (41) jesu Kina, Surinam i Trinidad i Tobago.

Više od dve trećine zemalja ove godine ima indeks manji od 50, dok je svetski prosek 43, ali taj loš rezultat nije novost.

Dublja analiza pokazuje da novinari i aktivisti u korumpiranim zemljama svakodnevno rizikuju živote ukazujući na slučajeve korupcije, navodi Transparensi internacional.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay