Srbija i Turska: Od visoke politike do trpeze

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Srbija i Turska danas su potpisale ukupno 12 sporazuma u najrazličitijim oblastima, od slobodne trgovine do urbanizma, saobraćaja i infrastrukturnih projekata. Predsednici Vučić i Erdogan postigli su i dogovor o osnivanju Visokog saveta za saradnju dve zemlje, koji bi trebalo redovno da zasedaju – malo u Srbiji, a malo u Turskoj.

Sporazumi i visoka politika bili su začinjeni Erdoganovom javno izrečenom željom da proba srpsku kuhinu, jer mu je, kako kaže, kolega Aleksandar Vučić to obećao.

Razgovalo se i o investicijama u srpske banje, otvaranju novih radnih mesta širom Srbije, a prema rečima Vučića, nova zaposlenja meriće se hiljadama – od Lebana, Žitorađe, do Kraljeva.

Erdoganova poseta se nastavlja sutra u Novomo Pazaru, gde bi trebalo da budu potpisana još 4 sporazuma.

Svi danas postignuti dogovori trebalo bi da pospeše trgovinsku razmenu, kojom Erdogan nije zadovoljan.

“Obim trgovine nije na nivou koji želimo – 800 miliona dolara, do kraja godine možda milijardu dolara”, rekao je Erdogan. On je dodao da želi da ta razmena dostigne tri do pet milijardi dolara.

Erdogan je izrazio i nadu da će preko gasovoda Turski tok gas u što skorije vreme stići u Srbiju.

Turski tok je gasovod koji prolazi kroz crnomorsku regiju, i preko turske teritoriju ka Evropi, rekao je Erdogan i dodao da je u pitanju projekat koji se radi zajedno sa Rusijom.

U tom smislu, kako je dodao, ruski predsednik Vladimir Putin na projekat neće gledati negativno.

Izvor: BIZLife/Agencije

Foto: Beta