Srbija je deponija za strane proizvođače a Srbin iz Norveške je to i dokazao

PinterestFacebookTwitterShare

Kvalitet robe iz EU i na domaćem tržištu je različit, a Srbin koji živi u Norveškoj sproveo je mali eksperiment i to i dokazao. Kada sam čuo priče o razlici u kvalitetu najpopularnijih, svetski poznatih prehrambenih proizvoda u “starim” i “novim” članicama EU, a i u Srbiji, odlučio sam da napravim eksperiment i, nažalost, pokazalo se da su ove priče istinite.

Ovako, za “Novosti“, o razlici u kvalitetu proizvoda, priča Nebojša Petković, Novosađanin koji već šest godina živi i radi u Norveškoj.

Petković je, kako objašnjava, putujući automobilom iz Norveške do Srbije, najpopularnije brendove kupio prvo u trajektu između Norveške i Danske, zatim u Danskoj, pa i u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, a na kraju, i u Srbiji.

Kasnije sam, sa drugarima, napravio degustaciju”, priseća se Petković.

Bilo je zabavno, tim pre što se tu, uz čokolade i razne “grickalice”, našlo i nekoliko vrsta poznatog alkoholnog pića. Rezultati su, nažalost, bili poražavajući, jer je razlika u ukusu, a verujem i kvalitetu, za gotovo sve proizvode bila neverovatna. Čokolade kupljene u Danskoj i one iz Srbije, i pored iste ambalaže, bile su neuporedive…”, priča on.

Rezultate ovog “slatkog” i naoko veselog istraživanja potvrđuje i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, i objašnjava kako Srbija ima veće i ozbiljnije probleme od Slovačke, Mađarske i Poljske, kada su u pitanju isti proizvodi različitog sastava.

Ako Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska kažu da su kanta za otpatke EU, jer se na njihova tržišta plasiraju isti proizvodi ali različitog sastava, onda je Srbija deponija”, izričit je Papović.

Imamo iste proizvode, istu ambalažu, ali je evidentno da je različit kvalitet za zemlje zapadne Evrope i za zemlje trećeg sveta, odnosno za nas. Roba, koja stiže do nas se proizvodi u pogonima u Češkoj, Poljskoj…”, kaže za “Novosti“.

Deklaracija je, kako ukazuje Papović, ono što najbolje otkriva “specijalizovane” proizvode, odnosno one namenjene za naše i tržište susednih zemalja.

Kada vidite na deklaraciji uputstvo samo na srpskom, makedonskom, crnogorskom, onda znajte da je to roba za “treće zemlje””, ogorčen je Papović.

Ako je deklaracija na nemačkom, španskom ili francuskom, jasno je da je proizvedena u matičnoj firmi. Samim tim, čak i samom analizom deklaracija u prodavnici, može se lako zaključiti šta dolazi do nas. O pritisku uvozničkog lobija ne treba ni da govorim”, dodaje on.

Srbija, ukazuje Papović, ima ozbiljan problem, jer i posle mnogo godina čekanja nema nacionalnu referentnu laboratoriju.

Samim tim nema ni mogućnosti da se neophodne analize urade kod nas”, kaže Papović. “Zato je naša organizacija potrošača proizvode slala na testiranje u inostranstvo, ali to je skup proces”, dodaje on.


ČESI TESTIRALI I POTVRDILI DA IH “VARAJU”
U ČEŠKOJ je, inače, na zahtev Ministarstva poljoprivrede, testiran 21 proizvod u varijantima za tržišta Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske. Pokazalo se da su na istoku Evrope samo tri proizvoda bila istog kvaliteta kao za zapadna tržišta.

Izvor: Novosti

Komentari 7

 1. Sany

  Razlika u kvalitetu drasticna a i u ceni,ista cokolada poredeci cenu u Nenackoj i kod nas ,skoro je duplo skuplja ovde.Pri tom gde je nas standard a gde njihov.Zasto je to tako,sta rade ti uvoznici,drzava ja ne znam..Gorivo van Srbije em je jeftinije svuda u okruzenju em evidentno kvalitetnije s obzirom na predjenu kilometrazu.To je vec bezobrazluk.Treba bojkotovati strane proizvode ne bi li se nesto promenilo..

 2. Zlatko Preskakulev

  Nije zamo nocanik ugrozen, vez ZDRAVLJE!
  Da, bas tako!!
  To je briga i to je uslov zdrave Nacje, ostalo su “price i Paneli mudrih i nemoralnih ljudi!
  Skloniti takve ljude koji ‘se ponasaju kao Vlast,jel im bliza “mast:, uvek je “zdravo” i pravo za Narod!
  Bolje sada reci nego uteci i kasnije reci “punim ustima ivelikim stomakom” sta si to radio po “naredi odozgo” a u Boga i ne verijes !!!!
  Tooooo je KUKAVICLUK I ZLO UVEK I KOD SVIH NARODA, NEMA IDEALNIH , A RAZLIKA JE U TOME KAKO RESAVAJU “PROBLEM” I KOJI SU IM DALJI REZULTATI!
  SAMO NAPRED I SVI CE BIT NA SVOM MESTU!
  PODRSKA!

 3. Gaga Gangule

  Ovce su za šišanje. Što reče onomad hadži Zamfir – sirotinjsko je da trupa, a čobradžijsko da gleda.
  Zašto se mi čudom čudimo nije mi jasno. Možda zato što smo ovce, ali ne želimo to sebi da priznamo.

  I ja sam ovca, ali me redje šišaju, nije me sramota da u prodavnici izvadim lupu, koju uvek nosim sa sobom, i uredno pročitam baš ono napisano najsitnijim slovima.
  Forsiram domaće proizvode, naših malih proizvodjača. Problem je što se njihovi proizvodi teško mogu naći u velikim marketima, koji su produžena ruka uvozničkog lobija. Ipak, izdržavam u toj borbi i da nas je mnogo više takvih, uverena sam da bi se to odrazilo na promet proizvoda o kojima je ovde reč.

 4. ivan

  Srbija je deponija u svakom smislu: Moralnom, pravnom, obrazovnom, zdravstvenom… Sto se tice hrane proizvedene u Srbiji nije ni deponija vec prava horor prica. Znam kao covek koji radi sa hranom. U sirovine upadaju opusci, zvake, nejestivi delovi tela zivotinja. Ja kupujem stranu hranu ili proizvodim svoju. Za stranu hranu ne znam u kakvim uslovima je proizvedena i nadam se dobru.

 5. Sale

  Hteli ste drmokratiju i zapad. sad jedite njihova g***a i placajte visestruko vise kada vam nije valjala nasa Bata i Seka nego jurite milke i toblerone od svetski renomiranih trovaca.
  Samo napred evropskim putem tamo gde vas evropa vekovima gura. u propast.

 6. Tamara

  Ne tvrdim da nije u pravu, već me zanima Na osnovu čega je dotični gospodin dokazao razlike u kvalitetu!?

 7. Aleksandar Mihailovic

  Da li se neko čudi još uvek zbog čega su naše firme svetskog formata uništene, kao i svaka iole ozbiljna proizvodnja, osim proizvodnje korupcije i rijalitija primitivizma? Da li nekome nije još uvek jasno zbog čega se toliko i svašta uvozi, ko uzima provizije a ko izvozi kapital i zbog čega se u vreme završnih računa toliko deviznih rezervi baca na “trpezu” uvozničkim lobijima i tzv. stranim firmama koje iznose kapital iz države, kao i strane banke i svi skupa lažiraju koliki im je profit kako bi manje uplaćivali u srpski budžet? Lažira se sve, počev od obuće, odeće i najopasnije do hrane i lekova, a nije ni čudo kada u ovom milenijumu jedino Srbija na svetu nema završne račune države, pa, kada ona krade i lakira rezultate što ne bi i oni kojima daju subvencije da bi radnike tretirali kao roblje, a onda nametnu reket penzionerima i hvale se kako su se “oparili”, “finansijski konsolidovali”, te je to “dokaz dobrih reformi”.