„Srbija je spremna da postane „izvozni hub“ za ceo svet“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife/Slobodan Živković

„Nikad se nisam osećao malim bez obzira što dolazim iz male zemlje. Nikada nisam imao nikakav kompleks. Uvek sam verovao da svako to može da uradi, samo ako zna tačno šta želi da uradi i gde želi da bude“, rekao je danas u Beogradu Binod Čodri, prvi nepalski milijarder na čuvenoj Forbsovoj listi.

Čodri je u glavnom gradu održao promociju svoje knjige „Osvajanje vrhova“ u izdanju Samizdata i na pitanje kada će Srbiji dobiti svog milijardera rekao  da je uveren da Srbija ima kapaciteta da ima korporacije na globalnom nivou. „Mi u Nepalu smo to uspeli bez obzira na velike političke tranzicije kroz koje smo prošli…Sve je stvar toga da verujete u sebe i verujete u svoju zemlju. A kada će i Srbija dobiti svog prvog milijardera, mislim da je to samo pitanje vremena“, rekao je Čodri koji za svoje pojavljivanje na Forbsovoj listi kaže da ga je učinilo još odgovornijim.

Milijarder, koji je u Rumi prošle godine otvorio svoj prvi pogon u Evropi – CG Foods Europe, rekao je da je poslovni ambijent u Srbiji više „business friendly“ nego u njegovoj zemlji.

„Naša fabrika radi već sedam meseci i nismo imali nijedan problem. Čak i gradonačelnik Rume dolazi kod nas da proveri da li je sve u redu. Te poruke moraju da se čuju i oni van Srbije. I te poruke moraju da „izađu“ preko ljudi kao što smo mi – biznismeni. Srbija je spremna da postane „izvozni hub“ ne samo za Evropu već i za ceo svet“, kaže Čodri.

On je odgovorio i na pitanje koliko politika i biznis moraju da budu u vezi.

„Ne kažem da je neophodno, ali mislim da ako kroz svoj biznis hoćete više da doprinesete društvu, morate ići preko političara i politike. Bez obzira čime se bavite, koliko ste „veliki“ i uspešni, velike promene u društvu donose vizije velikih liderima u politici. U zemljama Trećeg sveta naš je posao da kontinuirano kritikujemo politiku, ali i da prihvatimo činjenicu da je politika mesto gde se „put završava“….Ne može biznis bez politike, to je kao dve strane istog novčića,“ rekao je Čodri.

Promociji knjige „Osvajanje vrhova“ prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan, Veran Matić, direktor Samizdata B92, dok je promociju vodio dr Borislav Miljanović, osnivač Represent sistema.


 


 

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife/Slobodan Živković

Piše: M.M.

Komentari 1

  1. argus

    Iskren čovek, nijedan veći biznis ne može bez političara, koji se pri tom debelo “okoriste”.
    Zato ja moj mali biznis vodim ” ispod radar”, ne pretendujem ninakakvu vlast, niti na veliku zaradu.
    Političari, daleko im lepa kuća.