Srbija sa neslavnim podacima obeležava Svetski dan deteta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji 9,5 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a 30,2 odsto nalazi se na liniji siromaštva, pokazali su objavljeni podaci UNICEF povodom obeležavanja Svetskog dana deteta.

Direktorka UNICEF za Srbiju Ređina De Dominićis je, na svečanosti u Skupštini Srbije, istakla da parlament ima važnu ulogu u ostvarivanju prava deteta, jer odlučuje o budžetu države.

Potrebno je da zakoni i javne politike budu primenjeni, tako da rezultati stignu do dece, rekla je De Dominićis.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović je rekla da mladi do 17 godina čine samo 17 odsto stanovništva Srbije. „To je aposlutno nedovoljno da se održimo i zato pronatalitetne mere imaju prioritetni zadatak“, istakla je Đukić Dejanović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će Beograd do kraja godine otvoriti prebivalište za decu u koje će moći da se smeste i deca sa ulice.

Reč je o prostoru od 1.700 kvadrata u koje će moći da se smesti više od 600 dece, rekao je Radojičić.

Izvor: Danas, FoNet

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Znatiželjan

    Nemogu da razumem da takvi ljudi postanu moralne prostituke. Slavica se već ispraksovala pa još nekakao. Radojčić mora da ima neki dosije u BIA (kao i svi mi) kad je, pored profesionalne vrednosti pristao da bude klovn vlasti.