Srbija zabranjuje plastične kese

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih, najavili su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Kako piše Politika, u tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici.

Po toj Direktivi iz februara ove godine, ograničava maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

„U stalnoj smo komunikaciji sa velikim trgovinskm lancima, kao i sa nevladinim sektorom, kako bismo uticali na razvoj ekološke svesti građana u vezi sa ovim pitanjem“, rekli su u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a gradjani u proseku troše sedam kesa dnevno.

Izvor: Politika/Beta

Foto: Pixabay

Komentari 5

 1. neznam koje mi je ime

  Rešenje je sasvim jednostavno. Zabranite proizvodnju plastičnih kesa. Ali ne, država se brine za naše zdravlje i ekologiju ali mi da platimo. Državo hvala.

 2. milijana

  Prlljavi cegeri, musave torbe, kante i korpe, eve me.

 3. Komsija

  Sada cu morati da pocnem da kupujem kese za djubre, pre ovoga maxi kesa je odlično radila taj posao.

 4. Miloš

  Ovo je odavno trebalo da se uradi. Neverovatno kako se one nemilosrdno troše kod nas samo zato što ljude mrzi da ponesu ceger od kuće.
  Svuda u našem okruženju se one odavno naplaćuju.

 5. Miljan

  Ceger nosim već par godina. I nije neki problem, samo nađite neki koji može lepo da se spakuje.