Srpska matematičarka na vrhu Evrope

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije Jelena Ivančić apsolutna je pobednica Evropske matematičke olimpijade, uz odličan ekipni plasman Srbije na ovom takmičenju.

Kako je saopštilo Društvo matematičara Srbije, Jelena je osvojila svoju treću zlatnu medalju i jedina od 196 takmičarki ostvarila maksimalan broj poena na takmičenju koje je ove godine održano u Kijevu.

Podseća se da je mlada matematičarka i prošle godine ostvarila maksimalan broj poena na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke, ali tada nije bila jedina sa takvim rezultatom.

Srebrnu medalju osvojila je Tamara Ponjavić, a bronzane Milica Vugdelić i Maja Cvetković. Ekipu su i ove godine vodili dr Miloš Stojaković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i dr Sonja Čukić iz beogradske Matematičke gimnazije.

“I ostale članice ekipe ostvarile su vrlo dobre rezultate, tako da je ekipni plasman ponovo odličan: podela četvrtog mesta u zvaničnoj evropskoj konkurenciji, odnosno petog, ako se računaju i gostujuće ekipe”, dodaje se u saopštenju.

Jelena (peta s leva) i srpske matematičarke (arhiva: Društvo matematičara Srbije)

Iz Društva matematičara Srbije podsećaju i da Jelena Ivančić ne pobeđuje samo u konkurenciji devojaka. Kako navode, prošlog vikenda bila je apsolutni pobednik na 13. Srpskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola.

Tada se našla ispred svojih drugara, matematičkih vanzemaljaca, kako su ih nazvali, Pavla Martinovića i Alekse Milojevića, osvajača zlatnih medalja sa prošlogodišnje Međunarodne matematičke olimpijade.

Devojkama je na sjajnom uspehu stigla i čestitka iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Politika, DMS

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. jasna

    Čestitke devojkama i celoj ekipi. Nastavite ovako. Živele!