Srpska zastava ispred CERN-a

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: CERN

U Ženevi je, povodom pristupanja Srbije u punopravno članstvo Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ispred zgrade te organizacije svečano podignuta srpska zastava.

„Srećna sam i ponosna što Srbija danas i zvanično postaje 23. punopravna članica CERN. Članstvo je važno jer je, zahvaljujući njemu, Srbija u prilici da se takmiči sa najboljima i da u toj trci pobeđuje, iako do pre samo par godina sa najboljima nismo ni mogli da se takmičimo“, kazala je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će punopravno članstvo u CERN dati još jedan signal mladim naučnicima da ostanu u Srbiji, jer će imati šansu da učestvuju u punom kapacitetu na svim najprestižnijim i najizazovnijim naučnim projektima i istraživanjima te organizacije.

Predsednica vlade je ukazala i da je članstvo u CERN važno i za domaću privredu, s obzirom na povećnu mogućnost za saradnju između CERN i domaće privrede.

Srbija je sredinom decembra prošle godine postala 23. punopravna članica CERN, i četvrta zemlja van Evropske unije koja je stekla punopravno članstvo u toj organizaciji.

Izvor: N1, Beta

Foto: CERN