Srpske firme bez prava na povrat imovine od Hrvatske

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Evropski sud za ljudska prava zaključio je da srpske firme nemaju pravo na povrat predratne imovine i na taj način je odbacio kao neosnovanu tužbu beogradskog preduzeća Mladost turist, koji je od Hrvatske tražio povrat nekretnina u Tisnom, na Murteru.

Kancelarija hrvatskog zastupnika pred Evropskim sudom saopštila je da je presuda doneta 30. januara i konačna je – protiv nje nije dozvoljeno nijedno pravno sredstvo.

Mladost turist je u Tisnom upravljala Dečjim odmaralištem „Beograd“, na zemljištu gde se sada nalazi osnovna škola, navodi Jutarnji list.

U tužbi je navedeno da je država izvršila eksproprijaciju nekretnina posle početka rata 1991. godine, ali da je Hrvatska 2004. ratifikovala Ugovor o pitanjima sukcesije, kojim se obavezala da vrati tu imovinu vlasnicima, što nije učinila.

Evropski sud je, međutim, prihvatio pravno tumačenje hrvatskih sudova da Ugovor o pitanjima sukcesije ne daje pojedinim fizičkim i pravnim osobama pravnu osnovu za povrat predratne imovine, već će takav povrat, eventualno, biti moguć tek kada bude sklopljen dodatni bilateralni ugovor između Hrvatske i Srbije.

Izvor: Danas, FoNet

Foto: FI