Srpsko zdravstvo kao italijansko

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srpsko zdravstvo nalazi se na 20. mestu na listi evropskih zdravstvenih sistema za 2017. godinu, koju je objavio Evropski zdravstveni potrošački indeks.

Na listi su 34. države, a Srbija sa 673 ostvarena boda deli 20. poziciju sa Italijom, a iza naše zemlje nalazi se 11 članica Evropske unije.

Najnovija lista EHCI potvrda je pozitivnog trenda koji je započet 2014. godine, kada je naš zdravstveni sistem, do tada najslabije rangiran u Evropi, počeo da napreduje.

Značajna materijalna ulaganja, reforme i modernizacija zdravstvenog sistema, kao i nova zdravstvena politika, su davali rezultate, pa smo u protekle četiri godine poboljšali poziciju na ovoj prestižnoj listi za čak 14 pozicija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Među najzapaženijim rezultatima u 2017. godini istaknuti su nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenje elektronskog recepta, skraćeno vreme čekanja na terapiju onkoloških pacijenata od konzilijarne odluke, poboljšano stanje u oblasti mentalnog zdravlja, kao i rekordni rezultati u oblasti transplantacija organa.

EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Najbolji zdravstveni sistem u Evropi ima Holandija, a u prvih deset su još Švajcarska, Danska, Norveška, Luksemburg, Finska, Nemačka, Belgija, Island i Francuska.

Lošije rangirani od Srbije su Makedonija, Malta, Irska, Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Letonija, Poljska, Mađarska, Litvanija, Grčka, Bugarska i Rumunija.

Izvor: Agencije, Index

Foto: Pixabay