Šta je pošlo naopako između Balkana i EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Zapadni Balkan je u neprekidnom krugu neispunjenih obećanja i birokratskog tapkanja u mestu, mada je tim zemljama još 2003. rečeno da im je budućnost u Evropskoj uniji, piše londonski Ekonomist.

List navodi da članice EU, iscrpljene beskrajnim nizovima balkanskih politika i “oprljene” prevremenim prijemom Bugarske i Rumunije, a sada i zbog Bregzita, nisu baš rade da dalje šire svoj klub.

Danas, svega 43 procenata Srba žele da im zemlja uđe u EU, dok je 2009. taj procenat bio 68, a posebno protiv su mladi, piše Ekonomist  u tekstu posvećenom samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Pitajući se šta je pošlo naopako, autor navodi da bi pristupanje EU trebalo da natera korumpirane elite u regionu da dozvole slobodu medija, ojačaju vladavinu zakona i liberalizuju ekonomije i tako smanje svoj patronat i da je malo njih koji žele da naprave takve korake.

List piše da su od svih u regionu samo Srbija i Crna Gora započele pregovore, Albanija se priprema za skorašnji početak, Makedonija je oslabljena sporom sa Grčkom oko imena, a Kosovo nije priznalo još pet članica EU.

Umesto nade, postoji nesigurnost i strah od ponovnog krvoprolića. Nemačka posebno strahuje od novih požara, a Federika Mogerini, šefica za spoljnu politiku i bezbednost EU, punom parom radi na balkanskoj diplomatiji, dodaje Ekonomist.

To znači da radi sa liderima kao što je Aleksandar Vučić, koji Srbiju vodi od 2014, prvo kao premijer pa kao novi predsednik. Vučić, ministar u vreme Slobodana Miloševića, danas sebe prikazuje kao EU reformatora i kredibilnog ekonomskog menadžera. Evropski zvaničnici kažu da nemaju izbora osim da rade s njim.

Angela Merkel se sa Vučićem srela nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora u aprilu. To je naljutilo liberalne Srbe koji kažu da Evropljani podržavaju autoritarnog lidera koji koristi antidemokratske mehanizme.

Civilno društvo govori o porastu mafijaškog kriminala, urušavanju nezavisnih institucija i kampanjama uznemiravanja u tabloidima pod kontrolom države, piše Ekonomist.

Balkanskim zemljama je još 2003. rečeno da im je ubudućnost u EU. Ovih dana, međutim, nada bledi. Vesela Černeva, programska direktorka za spoljne odnose pri Evropskom savetu, otvoreno kaže: “Oni više ne veruju kad ih lažemo o pristupanju, a mi njima ne verujemo kad nas lažu da su posvećeni EU pravilima”, piše Ekonomist.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP

Komentari 2

  1. Bata N

    Svaki narod ima onu vladu koju i zaslužuje. Ko nam je kriv što uporno biramo kriminalne idijote da nas pljačkaju i guraju u bedu i beznađe. Zato bi Srbija trebala da promeni ime u Debilija imajući u vidu glavnu karakteristiku njenih građana.

  2. Roko

    Sami smo krivi znamo da je EU i nato resenje nasih problema mi i dalje koketiramo s Rusijom zato sto ce nas podrzati da priznamo kosovo zbog Krima.