Šta smo sve obećali MMF-u?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbija je toj finansijskoj instituciji obećala brojne tendere, poput tendera za PKB, „Petrohemiju“, MSK i za Komercijalnu banku, a obavezala se i na moguće poskupljenje struje i zatvaranje dva rudnika u „Resavici“, piše list Politika.

MMF je odobrio Srbiji nov aranžman, koji je nazvan „čuvarkuća“, a u toku njegovog trajanja od 30 meseci, Srbija se obavezala na niz konkretnih cijeva, koji su vremenski oročeni.

Tako se Srbija obavezala na privatizaciju PKB-a, a krajnji rok za raspisivanje tendera za tu kompaniju je jul ove godine.

Nedavno pokrenuti stečaj „Azotare“ je takođe bio uslov da bord direktora MMF Srbiji odobri novi aranžžman.

U ovom dokumentu dalje se navodi da će do kraja avgusta, u saradnji sa Svetskom bankom, biti izvršena i analiza o mogućem poskupljenju struje, a kada je reč o Elektroprivredi Srbije očekuje se da će ta kompanija promeniti status u akcionarsko društvo do 2020. godine.

Od Ministarstva privrede očekuje se da u septembru raspiše tender za MSK i Petrohemiju, a država će do kraja godine morati da počne sa zatvaranjem dva nerentabilna rudnika u „Resavici“.

Aranžanom je predviđeno da se do kraja februara 2019. godine donese odluka o privatizaciji Komercijalne banke, a tender za privatizaciju biće raspisan u junu 2019.

Izvor: Politika, Beta

Foto: Beta

Komentari 1

  1. Jasmina Gajić

    UŽAS!!!