X
  • English
X

Vesti dana

Šta su Merkel i Ivanka Tramp pričale na ženskom samitu u Berlinu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Markus Schreiber

Nemačka kancelarka Angela Merkel, direktorka MMF-a Kristin Lagard, i „prva ćerka“ Amerike Ivanka Tramp, učestvovale su na ženskom samitu „Women20 Summit“ u Berlinu. Govor Ivanke Tramp u kome je branila svog oca, naišao je na različite reakcije u publici.

Ćerka Donalda Trampa izazvala je smeh u publici kada je pohvalila „zalaganje svog oca“ kada su žene u pitanju i njegovu ulogu „vatrenog zagovornika pružanja podrške porodicama i omogućavanja njihovog razvoja“, prenose strani mediji.

Moderatorka panela, novinarka koji se bavi finansijskim temama, iznenada ju je prekinula rekavši da bismo, „imajući u vidu neke stavove prema ženama koje je njen otac javno izneo… mogli da se zapitamo da li je on zaista neko ko toliko radi na osnaživanju žena“.

Svakako sam čula kritike medija i to je nešto što se ponavlja. Ali ja iz ličnog iskustva znam da hiljade žena koje su decenijama radile sa mojim ocem i za njega, dok je bio u privatnom sektoru, svedoče o njegovoj veri i čvrstom ubeđenju u potencijal žena i njihovu sposobnost da obavljaju posao kao i bilo koji muškarac“, istakla je Ivanka.


Ivanka, bivša manekenka koja je pokrenula sopstvenu modnu liniju, radila je za kompaniju svog oca, a sada ima kabinet kao savetnik u Beloj kući.

Ipak, nije Trampova jedina koja je izazvala različite reakcije. Tokom 90 minuta panel diskusije o ekonomskom osnaživanju i preduzetništvu žena, mnoge učesnice izbegle su naziv „feministkinje“, što je nešto što je Merkelova opisala kao etiketu koja daje osećaj isključenosti muškaraca iz društva.

Kraljica_Maksima_BeatAP_Markus_Schreiber

Kraljica Maksima je promenila okvir razgovora, kada je rekla da ona jeste „feminstkinja“ ako definicija reči znači „želju za jednakim pravima“ kao i slobodu izbora. Ovo je izazvalo aplauz publike, kada je Merkel rekla „Onda sam i ja“.


Maksima je u svom izlaganju skrenula pažnju na važnost digitalne pismenosti kako bi žene bile uključenije na tržište rada i imale pristup rukovodećim pozicijama. Ona je pozvala svetske telekomunikacione provajdere da imaju više sluha za potrebe žena.


Fokus diskusije bio je na mogućnostima i izazovima sa kojima se preduzetnice suočavaju, i na načinima poboljšanja ekonomske pozicije žena. To je navelo Merkelovu da promoviše ideju kreditne linije pod pokroviteljstvom G20, koji bi dalje promovisali preduzetničke poduhvate žena u zemljava u razvoju.

Ova ideja je jasno odjeknula kod Lagard. „Hajde da se pobrinemo da se o osnaživanju žena govori i na samitu G20 a ne samo na W20. U svim zemljama veliki je plus kad se žene pridružuju ekonomiji.

Na panelu su učestvovale i Chrystia Freeland ministarska inostranih poslova Kanade, Anne Finucane, zamenica predsednika „Bank of America“, nemačka biznis liderka Nicola Leibinger-Kammüller i kenijska tehnološka preduzetnica Juliana Rotich.

Povezane vesti

Pr(a)va dama Amerike

Kada se budu snimali filmovi o 45.predsedniku SAD, glumice će se boriti za glavnu žensku ulogu- a to neće biti Prva dama.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP Markus Schreiber

Piše: N. Veljković