Šta sve u Srbiji (ne) možeš kad si mrtav?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prošao je i taj pretposlednji vikend u julu, a leta se nismo baš nagledali. U svoj toj muci nameću se brojna pitanja – gde na letovanje, kako ga platiti, ako ste se vratili sa mora kako se finansijski oporaviti. I kao da sve to nije dovoljno, poslanici počeše da raspravljaju o donorstvu i presađivanju organa i postaviše nam novo pitanje od milion dolara: šta sve (ne) možeš u Srbiji kada si mrtav?

Nova procedura za doniranje i transplantaciju trebalo bi da bude olakšana time što ćemo svi automatski biti donatori, ukoliko se izričito, u pisanoj izjavi, ne izjasnimo drugačije. Srbija je na dnu evropske lestvice po broju donorskih kartica i kod nas se to još smatra tabu temom. Pretpostavljam da bi strah od toga da će nam neko ukrasti organe, u većini slučajeva, prestao onog momenta kada je transplantancija potrebna baš nama ili nekom nama bliskom.

Ipak, ova ozbiljna tema u skupštinskoj raspravi poprimila je (gle čuda) bizaran ton.

Poslanik SNS-a Aleksandar Martinović ponudio je obrazloženje za usvajanje ovog zakona koje je izručilo lavinu komentara na društvenim mrežama. Martinovićev nepobitan argument je da “čovek, kad umre, više nema nikakvih prava i nikakvih obaveza”.

“Stalno govorite o ljudskim pravima umrlog lica. Čovek kad umre više nema nikakvih prava i nikakvih obaveza. Ali šta ćemo sa bolesnim ljudima, koji su živi, a imaju šansu da se izleče”, rekao je Martinović.

Na izjavu Aleksandra Martinovića usledile su brojne reakcije na Tviteru.

“Liči na najavu da će mrtvima moći baš sve da se otme. I to po zakonu”.

“Zaostavština pokojnika nije strvina, pa ni njegovo telo, kako je definiše Aleksanandar Martinović”.

“Od svih humanih argumenata, Aleksandar Martinović se opredelio za ubedljivo najgori”.

“Kad ovako nešto izjavi, vi se upitate da li uopšte dati podršku inače potrebnom zakonu?

Proteklog vikenda u Srbiji se ponovo pričalo i o mogućnosti prevremenih izbora. Neki zlobnici bi rekli da čak i ako ste mrtvi u Srbiji to nije prepreka za glasanje na izborima, jer je birački spisak pun onih koji više nisu među nama. Priča o vanrednim parlamentarnim izborima za Srbiju nije ništa novo, kao ni osnivanje političkih stranaka. Ovog vikenda dobismo još jednu novu partiju. Predsedednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić osnovao je Srpski patriotski savez SPAS i tako postao još jedan u nizu spasitelja Srbije.

Preživesmo još jedan vikend, samo još da uspešno dočekamo i sledeći.

Srećan ponedeljak, svima koji slave!

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Bojana Milovanović