Stigao još jedan avion sa medicinskom pomoći za Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Još jedan avion sa medicinskom pomoći za Srbiju iz Kine sleteo je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Let iz Kine organizovan uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a troškove u iznosu od oko 460.000 dolara pokrila je Evropska unija.

Avion je na beogradskom aerodromu dočekala premijerka Ana Brnabić. Ona je rekla da su avionom iz kineskog Tjenđina dopremljeni klinički respiratori, neinvazivni respiratori, zaštitne maske, zaštitna odela, testovi i oprema koju je kupila Republika Srbija iz budžeta, ali i koju su donirale Kina i kompanije iz te države, pre svega HBIS, vlasnik Železare Smederevo, ali i IBS i Elephant Alliance.

“Ovo je poruka solidarnosti i zajedništva, i prelep primer toga kako svet postaje jedno u teškim vremenima, a vremena jesu teška, ne samo za Republiku Srbiju, već za ceo svet. Evropa prolazi kroz najteža vremena i najveće izazove od Drugog svetskog rata.”

U ovakva teška vremena solidarnost je najvažnija da bi svi mogli da pobedimo ovaj strašan virus, poručila je premijerka.

Istakla je da je let pomogao UNDP, dok je troškove leta u iznosu od oko 460.000 dolara pokrila EU. “EU pokriva troškove za najmanje četiri leta”, istakla je premijerka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je za RTS rekao da će ostatak od najavljene pomoći EU u okviru 15 miliona evra, koliko je odobreno za prvu pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa, stići u Srbiju narednih dana.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: RTS, BIZLife

Foto: screenshot