Stižu nam brze lokomotive – POSLE 30 GODINA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je poznata po „brzim prugama“, ali možda ovi znaci navoda možda konačno odu u prošlost nakon jučerašnjeg dogovora i investicije vredne  32 milina evra.

Generalni direktor Akcionarskog društva za železnički prevoz robe „Srbija kargo“ Dušan Garibović i predstavnici kompanije Simens AG Austrija, tehnički direktor grupacije Mobility, vozna sredstva Karl Štraser i komercijalni direktor te grupacije Georg Novak Geiter potpisali su u galeriji Železničkog muzeja u Beogradu ugovor o kupovini osam višesistemskih lokomotiva.

Reč je o veoma važnoj stvari jer je po prvi put nakon 30 godina realizovana nabavka 30 najmodernijih lokomotiva, prenosi Danas.

Ugovor o kupovini je vredan oko 32 miliona evra i finansira se iz kredita EBRD. Očekujemo da prva lokomotiva počne sa radom krajem marta sledeće godine i da će je voziti neko od 86 mladih mašinovođa koji su na posao primljeni prošle godine, rekla je tom prilikom Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Prema njenim rečima, nabavka novih višesistemskih lokomotiva omogućiće Srbiji lidersku poziciju u regionu jer će biti jedina od zemalja u okruženju koja poseduje takav tip lokomotiva. Na taj način Srbija će steći prednost u Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana čije je sedište u Beogradu. Ministarka Mihajlović je dodala i da je dosad rehabilitovano oko 300 kilometara pruga u Srbiji, trenutno je u rehabilitaciji oko 100 kilometara te da će do kraja maja početi rehabilitacija još oko 300 kilometara pruga. Ona је istakla i to da је Visina investicija u Železnice dostigla oko pet milijardi evra.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay