Štrajk radnika Azotare

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Oko 200 od ukupno hiljadu radnika fabrike azotnih đubriva i azotnih jedinjenja HIP Azotara iz Pančeva od  jutros štrajkuju unutar fabrike.

Prema rečima radnika, deo zaposlenih su nezadovoljni što, kako kažu, sindikati u Azotari „štite menadžment fabrike“ i što su, kako tvrde štrajkači, još pre nekoliko meseci sindikalci bili obavešteni da će se za Azotaru pokrenuti stečajni postupak, ali da o tome nisu obavestili zaposlene.

Zaposleni radnici u HIP Azotara kažu da predstavnici sindikata zastrašuju radnike, da ne žele konkretno da odgovore na pitanja radnika oko stečaja i socijalnog programa i da je, kako navode, došlo i do fizičkih nastrtaja između sindikalaca i radnika.

Na upite o štrajku u fabrici, sindikalci odbacuju i negiraju optužbe dela radnika i poručuju da se bore za interese zaposlenih.

Predstavnici sindikata i menadžment fabrike boravili su tokom dana u Beogradu, gde o daljoj sudbini fabrike vode razgovore sa predstavnicima Vlade u okviru radne grupe.

Aleksandar Božić iz Sindikata semenskih radnika Azotare rekao je da su na radnu grupu uvedeni na insistiranje direktora JP Srbijagas Dušana Bajatovića, jer poziv za učešće nisu dobili od resornog Ministarstva energetike.

Navode da su od Vlade dobili obrazloženje da fabrika neminovno ide u stečaj i da je to jedino moguće rešenje u ovom trenutku, ali i uveravanja da će fabrika biti, kako su rekli, „konzervirana“ u narednom periodu i da će se razgovori u okviru radne grupe nastaviti.

U ponedeljak očekuju da u Azotaru dođe direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, a u sredu još jednu rudnu pregovora sa Vladom.

Izvor: N1

Foto: Youtube