STRUČNJACI SU UTVRDILI: RTS nije smanjivao ton Vesiću (sam je kriv)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Radio-televizija Srbije saopštila je da su stručnjaci utvrdili da predstavniku SNS-a Goranu Vesiću nije spuštan regler i smanjivan ton za vreme gostovanja u emisiji “Upitnik” 1. marta.

Vesić je najavio i tužbu zbog tog “incidenta” tokom gostovanja u emisiji zajedno sa Draganom Đilasom, Draganom Šutanovcem i Čedomirom Jovanovićem.

Problem u ovoj vrsti debatnih emisija nastaje kada više učesnika u diskusiji govori istovremeno. Tada je tehnički nemoguće da jačina zvuka svakog sagovornika bude jednaka. Uvek se najbolje čuju govornik kome je data reč i voditelj, saopštava RTS.

Kada govore voditelj ili jedan od učesnika u debati upadice ostalih se “dodaju do maksimalno mogućeg tehničkog nivoa zvuka”, kako bi se razumelo ono što govori onaj kome je data reč, a ne onaj koji upada u reč.

Kada učesnik koji nema reč hoće da nadjača onoga kome je data reč postiže suprotan rezultat, on je akustično glasniji samo u studiju, ali u prenosu postaje tiši nego kada govori uobičajenom jačinom glasa.

Analiza RTS pokazuje da nije bilo razlike u tretmanu gostiju emisije, a taj nalaz potvrđuju i stručnjaci Katedre za zvuk koji zaključuju i da je emisija od 1. marta “uobličena tehnički preciznije i usklađenije u odnosu na emisiju ‘Upitnik’ od 27. februara”.

RTS je zatražio i mišljenje stručnjaka. Tri eksperta sa Katedre za snimanje i dizajn zvuka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, vanredni profesori dr Zoran Maksimović i Nikola Kokotović i docent Dino Dolničar posle analize dve emisije “Upitnik”, od 27. februara i 1. marta su zaključili da su one “u potpunosti u skladu sa tehničkim standardima evropske unije emitera EBU R128” .

Ovaj nalaz se podudara sa analizom koju je uradio stručni tim RTS. Javni servis je tražio i analizu REM, ali je nije dobio.

Izvor: RTS

Foto: Screenshot

Komentari 2

  1. jasna

    Koliko buke, truda i energije oko jednog nekulturnog učesnika u debati,
    a sa sruge strane oko bolesne dece i njihovog lečenja pokoji sms
    i apeli da se dobrovoljno pomogne. Besmisleno.

  2. Dr Miggyy

    Ko normalni sluhista može da sluša beogradskih hvalospeva ovog preletača Vesića. Glas mu je takav da razara slušni sistem slušalaca. Pitanje je da li TV da dopusti da popucaju televizori slušalaca. Od dva zla izabrano je manje.