Sud odbio da se Trampova uredba vrati na snagu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Američki Apelacioni sud odbacio je zahtev administracije predsednika Donalda Trampa da se njegova uredba o zabrani imigracije izbeglica i državljana iz sedam pretežno muslimanskih zemalja hitno vrati na snagu.

Sud je zatražio od Vašingtona i administracije američkog predsednika da do ponedeljka popodne prilože još argumenata, što znači da će se pravna bitka nastaviti i narednih dana.

Američko Ministarstvo pravde podnelo je žalbu protiv sudske suspenzije odluke Donalda Trampa o zabrani ulaska u zemlju za izbeglice i državljane sedam muslimanskih zemlja. Predsednik SAD ocenio je da je odluka “takozvanog” sudije smešna i da će biti oborena.

U žalbi se ističe da je jedno od “suverenih prava” predsednika da primi strance u zemlju ili ne, navodeći da je osnovni princip da stranac koji ulazi u SAD traži privilegiju i nema ustavna prava sa njenom primenom.

Tramp je petak do daljeg zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Američki predsednik reagovao je na Tviteru na odluku sudije Džejmsa Robarta da privremeno blokira ukaz, navodeći je “stav tog sudije smešan i da će njegova odluka biti oborena”.

“Budući da je sudija ukinuo zabranu, mnogi loši i zli ludi mogu da dođu u našu zemlju. Grozna odluka”, napisao je Tramp u jednom od svojih “tvitova”.

Mnogi putnici iz tih sedam zemalja ostalo je blokirano na američkim aerodromima, a Trampova odluka je izazvala demonstracije u SAD i svetu, kao i brojne osude organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP