Susedi nadmašili DIVLJAJUĆU korupciju u Rusiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Susedna Hrvatska je najkorumpiranija zemlja u istočnoj Evropi, dok je Rusija je na drugom mestu. Istraživanje otkriva milijarde nezakonitog odliva novca putem kriminala, korupcije i utaje poreza, kao i njihov nepovoljni uticaj na BDP, prenosi Medium.

Dok su se najviši pravosudni zvaničnici zapadnog sveta i rukovodstvo fokusirali na divljajuću korupciju u Rusiji, balkanska zemlja Hrvatska, članica Evropske unije i NATO ima “privilegiju” da bude svrstana u najkorumpiraniju istočnoevropsku državu.

Na osnovu izveštaja predstavljenih od strane Global Financial Integrity, Međunarodnog samita lidera, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke – nezakoniti finansijski odlivi Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi dolara u periodu od 2005. do 2014. godine, što je iznosilo 73 odsto BDP za 2015. godinu.

Tokom istog perioda, nezakoniti finansijski odliv Rusije u procentu BDP iznosi 57 odsto.

Hrvatski sudski sistem:

1. Preko 600.000 sudskih slučajeva ima nacija od četiri miliona stanovnika, od kojih su neki “zaglavili” više od deset godina.

2. U pravosudnom poretku EU iz 2019. objavljenom 20. maja 2019. godine prikazana je Hrvatska – s najvećim brojem sudija u celoj EU na 100.000 stanovnika, ali s najgorim rezultatima kada je u pitanju sticanje poverenja javnosti, potvrđivanje integriteta i nezavisnost sudova i zalaganje za vladavinu zakona.

3. Loše finansirano Državno tužilaštvo Republike Hrvatske i USKOK ograničavaju delovanje i olakšavaju politički uticaj.

U pravosudnom poretku EU za 2019. Hrvatska je postigla najgore rezultate u uniji, a javnost je izrazila zabrinutost zbog nedostatka nezavisnosti u pravosuđu:

1. Status i položaj sudija ne garantuju u dovoljnoj meri njihovu nezavisnost.

2. Smetanje ili pritisak ekonomskih ili drugih specifičnih interesa.

3. Smetanje ili pritisak vlade i političara.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay