Šutanovac priznao: Važnija su nam bila “ministarstva sile” nego kultura

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Aktuelni predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac bio je vlast, bio je ministar, a sada sa pozicije lidera opozicione stranke drugačije sagledava neke stvari. Sudeći po tekstu objavljenom u “Nedeljniku” uvideo je neke greške i spreman je da prihvati kritiku.

“Kao nekadašnji ministar odbrane smatram da smo isuviše lako u koalicionim pregovorima za Vladu Republike Srbije prepuštali resor kulture manjim koalicionim partnerima, a mnogo žustrije se borili za takozvana “ministarstva sile”. To je bila greška, jer je kultura sada poslednja linija odbrane našeg građanskog dostojanstva”, kaže Šutanovac.

Dodaje i da je danas, posle iskustva koje ima i u vlasti i u opoziciji, ubeđen da se najvažnije vrednosti nalaze u autonomiji kulture i razvojnoj kulturnoj politici. Potpuno je svestan da nema ni ekonomskog ni demokratskog razvoja bez ulaganja u kulturu.

“Svestan sam da mnogi građani, naši prijatelji, a među njima i brojni umetnici, u dosadašnjoj politici Demokratske stranke nisu videli dovoljnu posvećenost kulturi, zamerajući nam zanemarivanje ovog suštinskog segmenta i podilaženje populizmu. Kao nekadašnji ministar odbrane smatram da smo isuviše lako u koalicionim pregovorima za Vladu Republike Srbije prepuštali resor kulture manjim koalicionim partnerima, a mnogo žustrije se borili za takozvana “ministarstva sile”. Otvoren sam za svaki razgovor o opravdanim kritikama na račun naše politike, ali ovde želim da govorim o budućnosti i o programskim ciljevima u kulturnoj politici Demokratske stranke”, rekao je Šutanovac.

 

Izvor: Nedeljnik

Foto: Beta