Svaki stanovnik Srbije GODIŠNJE BACI 35 kg hrane

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji.

“Svako od nas baci oko 35 kilograma hrane godišnje, odnosno hrane u vrednosti od oko 10.000 dinara”, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine, koji je uradio istraživanje.

Najviše se baca hleb (10,18 kilograma), zatim meso (7,18 kg) i mleko (6,74 litara), a najmanje voće (5,7 kg) i povrće (5,33 kg).

“Kada bi svu količinu hrane koja se u Srbiji baci u roku od godinu dana spakovali u dostavne kamione, kolona koju bi oni formirali bi se protezala od Subotice do Kragujevca”, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da se hrana u Srbiji baca iz mnogo razloga – zato što se pokvari (67 procenata), zato što članovi domaćinstva ne žele da jedu staru hranu (17 odsto), ili zato što građani misle da nije bezbedna (11 odsto).

Globalna epidemija

Ukazano je i da sprovedeno istraživanje ne daje konačne rezultate o bacanju hrane, jer uključuje samo otpad od hrane koji nastaje u domaćinstvima.

Kako bi rezultati bili kompletni, potrebno je dodati, i za sada nepoznate, količine otpada koje nastaju na izvoru, u procesu uzgajanja i otkupa namirnica, fabričkoj obradi i pripremi za dalju prodaju, viškovima koji se ne prodaju u trgovinskim lancima i prodavnicama, kao i otpad iz ugostiteljskih objekata, navedeno je u saopštenju.

Centar za unapređenje životne sredine upozorava da je bacanje hrane postalo globalna epidemija koja izaziva da više od 30 odsto proizvedene hrane završi na svetskim deponijama, gde truli i raspada se, ispuštajući metan, jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte.

Podseća se i da se bacanjem neupotrebljene hrane se troši i neverovatna količina resursa – energije i vode u procesima proizvodnje, pakovanja i transporta.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay