Švedski eksperiment, ipak, podbacio?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Švedska, koja je u borbu protiv koronavirusa ušla sa najliberalnijim merama, izgleda polako menja strategiju. Iz državnog vrha priznaju da nisu bili pripremljeni, a broj preminulih je daleko veći nego u susednim zemljama.

Selekcija za respiratore?

Švedski list Aftonbladet objavio je članak u kojem tvrde kako je bolnica Karolinska lekarima poslala uputstvo prema kojem, u slučaju nedostatka prostora zbog obolelih od COVID-19, moraju odrediti ko će od pacijenata dobiti intenzivnu negu, a ko neće.

U dokumentu stoji da ljudima starijima od 80 godina, kao i mlađima u dobi od 60 do 70 godina kojima je zatajio neki od organa, ne treba intenzivna nega.

Takođe se navodi da bi pacijenti koji su već na intenzivnoj nezi trebalo biti u mogućnosti prekinuti intenzivnu negu ako pripadaju nekoj od gore navedenih kategorija.

Švedska vlada je prema savetu državnog epidemiologa odlučila da uvede najliberalnije mere u Evropi, dopustivši građanima da se slobodno kreću i normalno žive, uz otvorene kafiće i restorane i blage zabrane.

Premijer se pokajao

Premijer Švedske Stefan Lofven priznao je da ta zemlja, u kojoj je registrovano 887 smrtnih slučajeva od koronavirusa i skoro 11.000 zaraženih, nije adekvatno bila pripremljena za pandemiju i da se nije napravilo dovoljno.

Lofven je za švedsku stanicu SVT priznao da se zemlja nije dobro pripremila i da je trebalo zatvoriti restorane koji nisu poštovali mere socijalnog distanciranja.

U Švedskoj je od korona virusa umrlo 870 ljudi, mnogo više nego u susednoj Danskoj – 260 i Norveškoj 119, gde su restriktivne mere uvedene još početkom marta.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izuzetak u Evropi i dalje ODOLEVA: Hoće li švedski EKSPERIMENT izdržati kritike?


Izvor: Nedeljnik, BIZLife, Agencije

Foto: Pixabay