SVETOSAVSKA RAČUNICA: Đaci, dajte po 100 dinara za popa

PinterestFacebookTwitterShare

Učenicima Osnovne škole Vojvoda Mišić u Beogradu traženo je da donesu po 100 dinara kako bi bio plaćen sveštenik za obeležavanje školske slave Svetog Save, a Ministarstvo je tim povodom tražilo izveštaj direktorke.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, saopštilo je da je, povodom informacije da učenici treba da izdvoje po 100 dinara za sveštenika, zatražilo detaljan izveštaj direktorke škole i istaklo da ne propisuje kako će škole obeležiti taj dan.

Ministarstvo uvažava autonomiju škola, ali i insistira da se odluke u školama, a posebno one koje se tiču finansijskog učešća roditelja, donose isključivo uz njihovu saglasnost.

Ministarstvo ističe da je 27. januar radni nenastavni dan, dan kada se proslavlja školska slava Sveti Sava i da ne propisuje kako će škole obeležiti taj dan, da li uz prisustvo sveštenika ili ne, lomljenje kolača, zakuska, priredbe.

Ono na čemu Ministarstvo insistira je dostojanstvenost i značaj samog dana imajući u vidu da slavimo najvećeg srpskog prosvetitelja Svetog Savu, ističe se u saopštenju.

Izvor: N1, Agencije