“TEŠKO VREME”: Vlada Srbije sa još 30 miliona donirala SPC

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube screenshot

Nakon million evra zbog “teške situacije”, dva meseca nakon donacije u iznosu od 10 miliona evra za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu, Vlada Srbije odlučila je da donira još 30 miliona dinara ili oko 254.000 evra za izgradnju jednog manastira, Srpskog centra i muzeja u okviru SPC u Švedskoj i Mađarskoj, piše Insajder.

Na sednici Vlade koja je održana 9. maja doneta je odluka da se iz sredstava budžetskih rezervi izdvoji novac radi pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kako je objavljeno u Službenom glasniku, na ime dotacije Eparhiji britansko – skandinavskoj SPC, a radi pomoći za izgradnju Manastira Pokrova Presvete Bogorodice i Srpskog centra u Vokstropu, u Švedskoj, Vlada je odobrila pomoć 12 miliona dinara.

Takođe, odlučeno je i da bude uplaćeno 18 miliona dinara na ime dotacije Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj, a radi pomoći za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

Odluka o uplati pomoći SPC od ukupno 30 miliona dinara dolazi svega mesec i po dana nakon što je Vlada Srbije odobrila donaciju od 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu. Država je velikodušnom donacijom pomogla Crkvi i krajem prošle godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog “teške situacije” iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra. To je učinjeno u okviru programa Ministarstva za privlačenje investicija za ulaganja od posebnog značaja, mada joj je tokom 2018. iz budžeta već bilo opredeljeno više od 2,3 miliona evra.

Pored toga što je što je oslobođena poreza za svoju osnovnu delatnost i imovinu, SPC je favorizovana jer je ubedljivo najveći pojedinačni dobitnik budžetskih sredstava iz linije 481 namenjene nevladinim organizacijama, piše Insajder. Prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila više od 90 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

SPC se pojavila i kao investitor u izgradnji poslovno-stambenog kompleksa u bloku 32 na Novom Beogradu. Izgradnju objekata finansira suinvestitor, firma PMC inženjering, dok će SPC budući poslovni objekat iznajmljivati kompanijama.

Kako su iz SPC u aprilu prošle godine saopštili, prihode će koristiti za “svoje potrebe”, među kojima je, kako su precizirali, i završetak Hrama Svetog Dimitrija.

Izvor: Insajder

Foto: Youtube screenshot