Traktorima i junicama do nataliteta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Opština Gadžin Han sprovodiće državnu politiku podsticaja rađanja, ne kupovinom ultrazvučnog aparata, što je možda logičnije, već kupovinom traktora, stoke i sadnica voća, čija raspodela nije adekvatno kontrolisana, piše list Danas.

Na osnovu Ugovora o sufinansiranju mera populacione politike, opština Gadžin Han dobila je od kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku skoro 16 miliona dinara bespovratnih sredstava u junu ove godine, namenjenih za ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, i edukaciju stanovništva o ovoj temi.

Taj novac, po odluci Ministarstva na čijem je čelu Slavica Đukić Dejanović, neće biti usmeren na stavke koje se čine logičnim podsticajem za rađanje kao što je mobilni ginekološki sto, ultrazvučni aparat ili angažovanje pedagoških asistenata koji bi radili sa decom a koje su ovoj opštini preko potrebne, već na razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Pod merom ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta, u ugovoru je navedena isključiva kupovina mehanizacije, sadnica voća, junica, jagnjadi i opreme za pčelarstvo.

Skoro polovina novca potrebna za kupovinu aparata za ultrazvuk, otišla je na sumnjivu kategoriju edukacije poljoprivrednika i medijsku promociju. Ugovorom nije precizirano kao obaveza opštine da sav novac dodeli mladim ljudima koji zasnivaju porodice, pa ostaje nejasno kome i po kojim kriterijumima je novac dodeljen, što dalje otvara sumnju da su sredstva i mehanizacija deljeni i starijem stanovništvu, koje ipak ne može značajno doprineti podizanju nataliteta.

Iako je opština bila u obavezi da kabinetu Ministarstva dostavi izveštaj o sprovedenim aktivnostima i utrošenom novcu, nije poznato da li su to zaista i uradili, dok je takođe nejasan kriterijum po kom je opština dodelila novac odnosno koja je starosna struktura ljudi koji su dobili sredstva.

Na pitanja kako su birali ko će dobiti novac za poljoprivredu, iz opštine Gadžin Han, listu Danas već više od mesec dana nisu stigli nikakvi odgovori.

Dok opština ćuti, ministarstvo se opravdava tvrdnjom da oni nemaju mehanizam po kom bi uticali na način podele novca, kao i da opština sama odlučuje o tome da li će sredstva za poljoprivredu dodeliti mladim budućim roditeljima ili već registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja bi dalje možda mogla zaposliti buduće roditelje.

“Sredstva su prebačena na račun opštine, koja ih u skladu sa dinamikom propisanom projektom dalje distribuira krajnjim korisnicima. Cilj mere je podsticanje zapošljavanja mladih, nezaposlenih roditelja”, objašnjavaju u Ministarstvu, iako je nejasno zašto je sav novac uložen isključivo u poljoprivredu.

Iz Kabineta ministarke Slavice Đukić Dejanović za Danas objašnjavaju odluku o nameni sredstava time što za druge stavke opština može da konkuriše i kod drugih ministarstava, pa recimo, angažovanje pedagoških asistenata nije, kako ističu, “populacioni fokus projekata”.

Iako je čitav projekat bio usmeren na podsticaj rađanja, opština Gadžin Han nije nabavila ni ultrazvučni aparat, ni ostalu medicinsku, ginekološku opremu, jer to takođe nije odobreno u Ministarstvu, pod izgovorom da mogu konkurisati za te uređaje i u Ministarstvu zdravlja.

“Opština je imala sveobuhvatan i zahtevan projekat i jedna je od onih koja je po projektu dobila najviše sredstava. Komisija je procenila da je moguće za novu medicinsku opremu aplicirati i kroz budžet Ministarstva zdravlja”, navode iz kabineta Slavice Đukić Dejanović.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay