Tramp da KUPI Grenland? Neće moći

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlasti Grenlanda saopštile su da ostrvo „nije na prodaju“, pošto je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp navodno pomenuo kupovinu najvećeg ostrva na svetu.

Predsednik Sjedinjenih Država je izjavio da je pregovarao o ideji o kupovini Grenlanda, autonomnoj danskoj teritoriji, tokom večera i sastanaka sa savetnicima.

Ministarka spoljnih poslova Grenlanda Ani Loun Bejgr oštro je odbacila tu ideju. „Otvoreni smo za poslovanje, ali nismo na prodaju“, izjavila je ona za Rojters.

I političari u Danskoj su brzo odbacili Tramoove planove. „To mora da je prvoaprilska šala…ali totalno van sezone!“, napisao je na Tviteru premijer Lars Loke Rasmusen.

Dnevnik Vol strit žurnal, koji je prvi preneo ovu vest, navodi da su Trampove reči o kupovini ostrva obeležene „različitim stepenima ozbiljnosti“.

Izvori koji se navode u drugim medijima se ne slažu oko toga da li se predsednik šalio ili se ozbiljno nada proširenju američke teritorije.

Bela kuća nije komentarisala navode. Takođe, premijer Grenlanda Kim Kilsen nije javno komentarisao navode o Trampovim planovima.

ostrvo Grenland je autonomna danska teritorija, koja se nalazi između severnog Atlantika i Arktičkog okeana. Ima oko 56.000 stanovnika koji naseljavaju priobalne delove.

Više od 80 odsto ostrva prekriveno je jednim ledenim glečerom. Strahuje se da se zbog globalnog zagrevanja ledeni pokrivač otapa sve brže, ali da je povećan pristup mineralnim sirovinama.

Riba, nafta, minerali…

Vode oko Grenlanda vrlo su bogate ribom. Čak 90 odsto izvoza čine riba i morski plodovi. Veoma je zastupljen i lov na kitove i foke.

Na ostrvu se eksploatišu i različite rude metala, a u razvoju je naftnu industrija i proizvodnju zlata. Geološka istraživanja pokazala su da bi Grenland mogao biti veoma bogat naftom.

Tramp je navodno zainteresovan za Grenland delom i zbog prirodnih resursa, poput uglja, cinka, bakra i rude gvožđa.

Iako je Grenland možda bogat mineralima, trenutno se oslanja na Dansku za dve trećine budžetskog prihoda. Na ostrvu se beleže visoke stope samoubistava, alkoholizma i nezaposlenosti.

Dve osobe obaveštene o ovim razgovorima rekle su za Njujork tajms da je predsednik zainteresovan i za „nacionalnu bezbednosnu vrednost“ Grenlanda zbog njegove lokacije.

Predstavnik republikanaca Majk Galager opisao je navodnu Trampovu ideju kao „pametan geopolitički korak“. „SAD smatra da postoji snažan strateški interes za Grenland i to bi apsolutno trebalo da se nađe na stolu“, napisao je on na Tviteru.

Tramp nije jedini američki predsednik koji je navodno zainteresovan za kupovinu Grenlanda. Hari Truman je 1946. godine ponudio Danskoj 100 miliona dolara za ovu teritoriju.

Cena „sitnica“

Vrednost ostrva Grenland mogla bi da bude oko 10 biliona dolara, izračunao je profesor Katedre za finansijski menadžment Ruskog ekonomskog univerziteta G. V. Plehanov, Konstantin Ordov.

„Vrednost znatno manjih, a sličnih ostrva, iznosi oko pet miliona dolara po kvadratnom kilometru. Grenland više ne zaostaje po vrednosti za Klondajkom i njegova cena bi mogla da dostigne 10 biliona dolara, a to je više od polovine američkog BDP, uz veoma sumnjivu ekonomsku isplativost“, rekao je Ordov i objasnio da je poređenje napravio s nenaseljenim estonskim ostrvima.

Izvor: Danas, Agencije, Sputnjik

Foto: Pixabay