Tramp i Putin menjaju sve(t)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Kremlin.ru

Američki i ruski predsednik, Donald Tramp i Vladimir Putin poslali optimističke poruke nakon dugo očekivanog samita dvojice lidera u Helsinkiju. Odnosi nikad gori, ali se sada sve menja, poručio Tramp, dok je Putin ocenio da nema razloga da ti odnosi budu komplikovani.

„Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Rusije nikada nisu bili gori, ali se od danas sve menja i zaista verujem u to“, izjavio je američki predsednik posle razgovora sa Putinom u kraljevskoj palati u Helsinkiju. Putin je izjavio da sastanak s američkim kolegom predstavlja prvi korak ka poboljšanju odnosa dveju zemalja.

„Neslaganja između naše dve zemlje dobro su poznata, i predsednik Putin i ja smo o tome danas naširoko razgovarali“, rekao je Tramp.

Rekao je da SAD i Rusija moraju da nađu način da sarađuju u potrazi za zajedničkim interesima, i da je produktivni dijalog između njih dobar za obe zemlje i „dobar za svet“.

Među temama sastanka bili su bilateralni odnosi i međunarodna pitanja, ali i naoružanje.

„Kao najveće nuklearne sile, mi snosimo odgovornost za međunarodnu bezbednost. Smatramo važnim uspostavljanje dijaloga o strateškoj bezbednosti. Dali smo američkim kolegama niz konkretnih predloga na ovu temu“, rekao je ruski lider, naglasivši da se radi o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa, raspoređivanju oružja u svemiru.

Dvojica predsednika su razgovarala o „Severnom toku 2“ i tranzitu kroz Ukrajinu, a Putin je rekao da bi Rusija i SAD mogle da sarađuju na regulisanju svetskih tržišta nafte i gasa.

(foto: screenshot)

 

Na kraju Putin je poklonio Trampu loptu sa Svetskog prvenstva, primetivši u šali da je „lopta sada na strani SAD“, a američki predsednik ju je dobacio supruzi Melaniji.

Izvor: Agencije, N1, Sputnjik

Foto: Kremlin.ru