Tramp objavio trgovinski rat Kanadi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp počeo je opštu ofanzivu protiv Kanade, glavnog ekonomskog partnera Sjedinjenih Američkih Država, i objavio trgovinski rat nametanjem poreza na građevinsko drvo te pretnjom da će ga uvesti i za mlečne proizvode, prenose agencije.

Nakon što je u ponedeljak uveo porez na uvoz kanadskog građevinskog drva, američki predsednik je u utorak na društvenoj mreži Tviter napisao: „Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mleka iz Viskonsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerisati. Vidjet ćete“.


Veran svojm obećanjima iz kampanje, Tramp je krenuo u ofenzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje drži da nanose štetu Amerikancima.

„Pristojan sam, ali vrlo odlučan u odbrani interesa Kanade“, odgovorio je kanadski premijer Žastin Trudo (Justin Trudeau) u utorak.

Povezane s Meksikom u severnoameričkom sporazumu o slobodoj trgovini (Alena), SAD i Kanada ostvaruju godišnji promet trgovinskih razmena blizu 545 milijardi dolara, što, prema američkim podacima, predstavlja deficit na štetu Vašingtona od 11,2 milijarde dolara.

Udarom na građevinsko drvo Tramp otvara stari predmet, koji deli te susede već 35 godina.

Američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cenama, zahvaljujući subvencijama koje primaju.

Trgovinski rat možda će ići naruku američkim proizvođačima drva, ali bi mogle pogoditi građevinski sektor, ocenjuju neki stručnjaci i predviđaju da bi cena gradnje kuće mogla porasti za 12 posto, piše Al Jazeera.

Izvor: Al Jazeera, Agencije

Foto: Pixabay