Tramp: SAD se povlače iz Pariskog sporazuma za borbu protiv klimatskih promena (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma za borbu protiv klimatskih promena.

On je dodao da će SAD nastaviti sa pregovorima o vraćanju ili postizanju novog sporazuma.

“Da bih ispunio svoju obavezu zaštite Amerike i njenog naroda, SAD će se povući iz Pariskog klimatskog sporazuma, ali će započeti sa pregovorima o ponovnom ulasku ili stvaranju novog sporazuma sa uslovima koji odgovaraju SAD. Izlazimo, ali počinjemo da pregovaramo i videćemo da li možemo da stvorimo dogovor koji će biti fer. Ako uspemo to je sjajno, ako ne uspemo to je isto dobro”, naveo je Tramp.

On je rekao da je postojeći Sporazum nefer prema “američkim firmama, radnicima, gradjanima i poreskim obveznicima” i da su druge države dobile povoljnije aranžmane na osnovu tog Sporazuma, odnosno da se on više odnosi na njihovo zadobijanje finansijske prednosti u odnosu na SAD nego na klimatske promene.

“Izabran sam da predstavljam građane Pitsburga, a ne Pariza”, rekao je predsednk SAD.

Agencija prenosi da je ovim potezom Tramp ispunio jedno od svojih glavnih obećanja, ali ocenjuje da on time podriva napore sveta u borbi protiv klimatskih promena.

Pariski klimatski sporazum postpisalo je skoro 200 zemalja u decembru 2015. godine.

Inače, deo sporazuma su sve zemlje osim Sirije, Nikaragve, a sada i SAD. Njih 147 su zasad ga ratifikovale i prihvatile, uključujući i SAD.

SAD su najveći emiter ugljen dioksida u svetu i ovo povlačenje je prvo kršenje sporazuma postignutog u Parizu.

Izvor: Beta, Ag.

Foto: Pixabay