Tramp ZABRANIO letove ka Evropi i naljutio EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da prekida na 30 dana sva putovanja između SAD i Evrope u okviru mera za obuzdavanje pandemije novog koronavirusa. Evropska unija osudila najnovije Trampove poteze.

Tramp je u obraćanju naciji iz Bele kuće, ujedno okrivio Evropsku uniju da nije delovala dovoljno brzo da se suoči sa novim koronavirusom i naveo da su klastere tog virusa u SAD “posejali” evropski putnici.

Rekao je da se restrikcije putovanja neće primenjivati na Veliku Britaniju i da će SAD pratiti situaciju da utvrdi da li putovanja mogu da budu ponovo uspostavljena ranije.

“Da sprečimo da novi slučajevi prodru u našu zemlju, prekidam sva putovanja iz Evrope ka SAD narednih 30 dana”, rekao je američki predsednik u obraćanju iz Ovalne kancelarije. Zabrana se odnosi i na teretni saobraćaj.

Nova mera stupa na snagu u petak u ponoć po lokalnom vremenu (pet sati u subotu po srednjoevropskom vremenu).

Lideri EU osudili su novu zabranu dolazaka Evropljana zbog korona virusa koju je objavio američki predsednik, navodeći da je to “jednostrana” odluka doneta “bez konsultacija”.

U zajedničkom saopštenju šefovi Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, naveli su da je pandemija korona virusa “globalna kriza koja nije ograničena ni na jedan kontinent i zahteva saradnju, a ne jednostrano delovanje”.

“EU ne odobrava činjenicu da je američka odluka da uvede zabranu putovanja doneta jednostrano i bez konsultacija”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da se Italija zatvorila i preduzela druge drastične mere, Fon der Lajen i Mišel takođe su odbacili Trampove navode da EU nije učinila dovoljno u borbi protiv širenja virusa.

“Evropska unija preduzima snažne akcije da ograniči širenje virusa”, rekli su dvoje vođa u saopštenju.

Izvor: Beta, Agencije

Foto: Pixabay