Tri za i tri protiv Slobinog spomenika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen N1

Počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić i profesorka u penziji Srbijanka Turajlić ukrstili su različite stavove i argumente o najavljenom podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću u Beogradu.

Gostovali su na televiziji N1 – Mrkonjić kao jedan od predlagača, a Turajlić kao protivnica ideje. Evo koje su argumente i pitanja razmenili.

MRKONJIĆ:

1. Slobodan je bio prvi demokratski izabran predsednik države, posle je izabran opet, to ga kvalifikuje kao državnika za priznanje. Dva jaka uporišta su Dejton i formiranje Republike Srpske, on je bio poznat kao borac za slobodu koji brine o svim Srbima. Odbrana u Hagu je možda moj lični stav, ali to je bila herojska odbrana i ubijen je nevin u Hagu.

2. Milošević nije odgovoran.

3. Devedesete nisu bile najgora decenija, jer je, kako kaže, radio sa sjajnim inženjerima i primali su nove, dok sada nema posla.

TURAJLIĆ:

1. Ta decenija je počela time što je Milošević izveo tenkove da ganja građane, ja ne znam mnogo zemalja gde vlast izvede tenkove na demonstrante, onda smo imali sankcije, uvedene su jednoglasno u UN, mi sada čoveku koji je Srbiju doveo na stub srama treba da podižemo spomenik. Onda smo došli u inflaciju, mi to pamtimo kao teško vreme u kome nismo znali kako da hranimo decu. Onda je pokušao da pokrade naše glasove, ne samo što je pokrao, doveo nas je na ivicu građanskog rata kontramitingom u beogradu. Onda smo došli u 98-99 kada su nas batinali po ulici, onda su nam tukli studente. Ja ne znam čemu mi dižemo spomenik.

2.Kako vi doživljavate čoveka za čije vreme se leševi voze u hladnjači, kako to doprinosi ugledu Srbije. Da li zaslužuje spomenik ili veliku hladnjaču da dovodimo škole da vide da se to nikada ne dogodi.

3.Šta ćemo s Ibarskom magistralom i pokušajem ubistva Vuka Draškovića u Budvi, šta ćemo s Ćuruvijom. Kako bi bilo da odložimo podizanje spomenika dok ne utvrdimo šta se sve desilo. Vi imate neku predstavu o nekoj veličini, vi mislite da on ništa nije znao, ni za šta nije odgovoran.

Izvor: N1

Foto: printscreen N1

Komentari 1

  1. Baki 55

    Pravosnažno osuđen kao nalogodavac ubistva Ivana Stambolića. Dovoljno.