Trivan o ZAGAĐENJU: Ne sedimo skrštenih ruku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Ministarstvo

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da su primedbe Zaštitnika građana Zorana Pašalića legitimne, jer je zagađenost vazduha važno pitanje, ali ističe da resorno ministarstvo radi sve što je u njegovoj nadležnosti da se taj problem reši.

S druge strane, dodao je, u nadležnosti je lokalnih samouprava da brinu o kvalitetu životne sredine i donose planove kvaliteta vazduha, kao i da lokalne inspekcije vrše kontrolu svih koji značajno utiču na kvalitet vazduha.

Prema njegovim rečima, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obišla je 2018. godine 83 objekta i podnela jednu prekršajnu i 13 prijava za privredni prestup, dok je prošle godine u 94 inspekcijska nadzora podnela jednu prekršajnu i 12 prijava za privredni prestup.

Trivanov resor NA UDARU Ombudsmana zbog ZAGAĐENOSTI


“Resorno ministarstvo je i te kako obavilo svoj deo posla i bez obzira na nedostatak nadležnosti u svemu tome, jer su one u lokalnim samoupravama, spremno je da pomaže samoupravama kako bismo ove probleme rešili”, rekao je Trivan za Tanjug.

Potvrdio je da je vazduh u Srbiji zagađen i dodao da Srbija po tome nije izuzetak u regionu, ali dodaje da podaci o zagađenosti sa stranih sajtova nisu uvek u potpunosti tačni, te tvrdi da najtačnije informacije o tome daje Republička agencija za životnu sredinu.

Navodi i da taj problem nije od juče, već da traje duže od deset godina i da su podaci iz tog perioda gotovo identični sa podacima sa kojima se sada raspolaže.

“To znači da se dugo borimo s problemima zagađenja koja nam dolaze pre svega iz termoenergetskih kapaciteta, iz kapaciteta za grejanje gradova i saobraćaja koji se poslednjih godina povećava”, naveo je Trivan.

Kaže da se u gradovima, naročito u Beogradu, svake godine gasi određeni broj kotlarnica, te se na taj način smanjuje broj tih zagađivača, ali ukazuje da se na drugoj strani zbog reindustralizacije i povećanja broja motornih vozila opet izjednačava ta količina zagađenja.

“Dakle, vazduh nam s vremena na vreme jeste veoma zagađen i dužni smo da se bavimo time, ali imamo svest o tome da to nije od juče i da ambijent u kome živimo jeste takav i da smo i mi sami, pre svega, zagađivači naše životne sredine i vazduha”, rekao je Trivan.

Ponovio je da Ministarstvo “nije sedelo skrštenih ruku” i da apsolutno radi svoj posao, dodajući da je krajem prošle godine poslalo pismo lokalnim samoupravama da ih obaveste o tome šta su preduzeli kada je u pitanju zagađivanje vazduha.

Kaže da je od 145 kontaktiranih lokalnih samouprava, 66 odgovorilo, a od tog broja samo 29 je reklo da poseduje planove kvaliteta vazduha, 21 je rekla da nema nameru da takve planove izrađuje, a 16 da je u fazi izrade ili da će izvršiti merenja koja su neophodna da bi se ti planovi dogodili.

“Tim odzivom govorimo koliko zapravo ljudi još ne shvataju koliko je važno pitanje vazduha o kome već govorimo. Međutim, može se postaviti i pitanje: ‘Ako je svih godina bilo ovako, zašto se sada odjednom tolika važnost pridata vazduhu?’ Pridata je zato što je u našem društvu svest o značaju životne sredine porasla”, primetio je Trivan.

Osim toga, dodao je, i predstavnici ministarstava sastajali su se s predstavnicima opština koje su označene kao najzagađenije kako bi pokušali da im pomognu u sprovođenju mera za bolji kvalitet vazduha.

Rešenja u smanjenju zagađenosti vazduha jesu, navodi, pošumljavanje, zatvaranje kotlarnica, prelaženje gradskih toplana na goriva koja su manje štetna, postavljanje filtera za vazduh na termoelektranama i manji broj automobila sa “evro 3” motorima na ulicama.

Velika potražnja za MASKAMA protiv aerozagađenja


 

Izvor: RTV, Tanjug

Foto: Ministarstvo

Komentari 2

  1. Kako da ne

    Ma udarite ekolosku taksu sta vam tesko

  2. milijana

    Pa pošumljavajte više, šta čekate. Do sada ste mogli milione stabala da posadite da niste vrteli palčeve i pili kafe po kancelarijama.