U celoj Srbiji danas i preko 40 stepeni: Šta znači kada je na snazi crveni meteoalarm?

PinterestFacebookTwitterShare

Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upororenje RHMZ na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni.

Od danas pa do kraja nedelje u celoj Srbiji je proglašen crveni meteoalarm, jer će u svim regionima biti mesta sa temperaturom od 38 stepeni i više, rečeno je agenciji Beta u RHMZ.

Do 9. avgusta se prema prognozi RHMZ očekuju temperature do 39 stepeni, a za vikend i 41, uz veoma visok indeks UV zračenja – od osam do 10.

Kako piše na sajtu RHMZ,  kada je na snazi crveni meteoalarm to znači:

Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Proteklih dana su izbila dva požara – kod Mionice, koji je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, i kod Negotina, na čijem se gašenju radi.

Požar kod Negotina je zahvatio 150 hektara trave i niskog rastinja i u njegovom gašenju učestvuje i vojni helikopter.

U Hitnoj pomoći apeluju na građane da ne izlaze iz kuća od 10 do 18 sati.

Izvor: BIZLife/Beta

Komentari 1

  1. Branka

    Imam sreće, postala sam imuna na sve crvene alarne ( zahvanjujući dugom životu na ovom “terenu”) pa i na ovaj crveni-meteoalarm.