• English
X

Vesti dana

U Slovačkoj privedeni radnici iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovačka policija privela je u utorak 72 radnika, među kojima i dvadesetak Srba. Razlog za privođenje su navodno lažni ugovori o radu, saznaje B92.net.

Marija Zdravković, koja radi u Slovačkoj od početka septembra ove godine, kaže za B92.net da su među privedenima državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine. Tvrdi da su samo dve ili tri osobe od 72 privedene bile u prekoračenju kada je u pitanju boravak u Slovačkoj.

Dodaje da su svi pušteni iz pritvora, ali da su dobili zabranu ulaska u EU, te da imaju rok od sedam dana da se vrate svojim kućama.

Marija Zdravković nije u utorak bila među privedenima, ali kako kaže, “na spisku je za hapšenje“. Poslodavci su je, dodaje, poslali kući do ponedeljka jer “nema posla“.

“Koordinator neće da pomogne, krivi ljudi. Sa istim ugovorima svi radimo i svi koji su poslednjih godina ovde na te ugovore rade“, kaže ona.

Privedeni su se za pomoć obratili ambasadama, a kako kaže Zdravkovićeva, ni srpska, ni makedonska, bosanska i ukrajinska nisu izašle u susret radnicima.

Kaže da u ambasadi njoj čak nisu želeli da prevedu ugovor.

Dodatni problem je, naglašava, nedostatak novca. Kako kaže, plata bi trebalo da bude isplaćena u petak, ali do toga najverovatnije neće doći.

Danas su se u Srbiju, kako kaže, vratili radnici koji su imali novca, ali su mnogi, kao i Marija Zdravković, i dalje u Slovačkoj.

Radnici iz Srbije nalaze se trenutno u Centru za strance u pograničnom selu Medvedov na jugozapadu Slovačke, saznaje Tanjug.

Povezane vesti

Izvor: B92, Tanjug

Foto: Pixabay