U Srbiji neispravan svaki četvrti automobil

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Besplatna provera tehničke ispravnosti na početku ovog leta pokazala je rast ispravnih i bezbednih vozila u Srbiji, saopštio je Auto moto savez Srbije.

Kako navode, u tradicionalnoj akciji “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo” utvrđeno je da se procenat neispravnih automobila smanjio ispod trećine pregledanih vozila, odnosno za 10 odsto u odnosu na prošlogodišnju akciju.

Priliku da besplatno provere svoje automovbile na više od 100 linija tehničkih pregleda AMSS širom Srbije iskoristilo je 5.000 vozača.

“Rezultati pokazuju da svega 27 odsto ima neku neispravnost. U prošloj akciji bilo je više od trećine, čak 37 odsto neispravnih automobila. Analiza strukture kvarova, pokazuje da od neispravnih vozila čak 38 odsto ima problem sa kočionim sistemom, 16 odsto sa sistemom za upravljanje, a svetlosna signalizacija nije bila potpuno ispravna kod 32 odsto automobila”, navodi se u saopštenju AMSS.

Iz AMSS ističu da je za besplatnu proveru tehničke ispravnosti najviše su bili zainteresovani vlasnici starijih automobila, koji već pretpostavljaju da postoji neka neispravnost na njihovom vozilu.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay